ryzec smrkový (Lactarius deterrimus)

ryzec smrkový - Foto ID 20312


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, velmi chutné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Okolí Mělníka, CZ
21.Září 2013

Možnost záměny za jinou houbu


ryzec smrkový:

Ryzec smrkový roste hojně pod smrky, s oblibou v mladších vlhkých smrčinách v mechu nebo trávě. Objevuje se často v početných skupinách a setkat se s ním můžeme od července až do listopadu.

Popis: Klobouk je 40-90(-120) mm široký, zprvu ploše vyklenutý, později vmáčklý až nálevkovitý, na okraji dlouho podehnutý, hladký až jemně vrásčitý, lysý, za vlhka lesklý a lepkavý, někdy na okraji koncentricky kruhatý, oranžový, masově červenavě oranžový až hnědooranžový, na otlačených a poraněných místech zelenající. Lupeny jsou připojené až mírně sbíhavé, husté, křehké, červenooranžové, při poranění zprvu vínově červenající, později zelenající. Mléko je mrkvově červené s mírnou nahořklou chutí. Třeň je 30-70 x 10-25 mm velký, válcovitý, dutý, křehký, na povrchu místy bělavě ojíněný, hladký, oranžový nebo červenooranžový, na bázi až někdy bělavý, na otlačených místech zelenající. Dužnina je zprvu pevně tvrdá, později drobivá, na řezu bělavá, pod pokožkou červenooranžová až špinavě zelená, s příjemnou mrkvovou vůní. Záměna je možná za další druhy podobně zbarvených ryzců, pokud se však zaměříme na barvu mléka a biotop, neměli bychom se zmýlit.

Využití: Ryzec smrkový patří k nejchutnějším houbám. Mladé plodnice jsou vynikající naložené v octu.



ryzec smrkový - Fotografie (1):
(Lactarius deterrimus)
Foto ID 20311


ryzec smrkový - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor):

Ryzec smrkový vyrůstá pod smrky a jeho plodnice jsou více oranžově zbarvené. Ryzec osmahlý tvoří mykorhizu s borovicemi a vyznačuje se spíše hnědooranžovým zbarvením.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.