ryzec osmahlý (Lactarius quieticolor)

ryzec osmahlý - Foto ID 14679


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Mělníka, CZ
19.Říjen 2007

Možnost záměny za jinou houbu


ryzec osmahlý:

Ryzec osmahlý vyrůstá roztroušeně v borových lesích, zejména na kyselých půdách. Objevuje se jednotlivě i v menších skupinách, často při okrajích cest a mýtin, zhruba od konce července do října.

Popis: Klobouk je 30-100 mm široký, v mládí ploše vyklenutý s podvinutým okrajem, později vmáčklý, hladký, jemně hrbolkatý, za vlhka lepkavý, často zdobený kruhovitě uspořádanými tmavšími ďubkami, světle hnědý, šedohnědý až hnědooranžový, obvykle s nafialovělým nádechem a zelenomodrými skvrnami. Lupeny jsou krátce sbíhavé, narůžověle oranžové, po otlačení zelenající, vždy se světlejším ostřím. Třeň je 25-60 x 10-20 mm velký, válcovitý, dutý, hladký, jemně ojíněný, růžovohnědý, hnědooranžový, vzácněji téměř oranžový, občas s tmavšími skvrnami, ve stáří obvykle zelenající. Dužnina zpočátku pevná, později drobivá, světle krémová, pod pokožkou rezavějící, s příjemnou vůní a nepatrně nahořklou chutí. Mléko oranžové, po chvíli vínově červenající, při zasychání zelenající.
Záměna je možná za jiné druhy ryzců s oranžovým či červenooranžovým mlékem.

Využití: Je téměř stejně kvalitní jako ryzec pravý. Všechny ryzce s oranžovým mlékem patří k jedlým a obvykle i vynikajícím houbám.





ryzec osmahlý - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

ryzec smrkový (Lactarius deterrimus):

Ryzec smrkový vyrůstá pod smrky a jeho plodnice jsou více oranžově zbarvené. Ryzec osmahlý tvoří mykorhizu s borovicemi a vyznačuje se spíše hnědooranžovým zbarvením.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.