lesklokorka ploská (Ganoderma applanatum)

lesklokorka ploská - Foto ID 17591


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Mratín u Prahy
15.Květen 2008

Možnost záměny za jinou houbu


lesklokorka ploská:

Lesklokorky dělíme v podstatě na dvě skupiny, a sice na druhy s lesklým, jakoby nalakovaným povrchem plodnic, a na druhy s povrchem nelesklým. V ČR se můžeme setkat se 7 druhy lesklokorek, přičemž lesklokorka ploská patří mezi dva druhy, které mají klobouk víceméně matný. Je to velmi hojná houba, která se objevuje na živých i odumřelých kmenech a pařezech některých listnáčů, především dubů, buků, javorů a jasanů, méně často jehličnanů (jedle, smrk). Vyrůstá celoročně, jednotlivě nebo střechovitě nad sebou a poznáme ji podle široce kopytovitých až plochých, soustředně kruhatých plodnic, s šedohnědým, hnědým nebo rezavě hnědým povrchem klobouku, bílých vícevrstvých a okrouhlých rourek, hnědé dužniny a skořicově hnědého výtrusného prachu. Záměna je možná za velmi podobnou a málo známou lesklokorku tmavou (Ganoderma adspersum), což je druh, který se objevuje v nižších polohách a poznáme jej podle víceméně tmavších plodnic, které se v mládí liší žlutým až žlutooranžovým pruhem, jenž je situovaný mezi bílou okrajovou částí a tmavým zbytkem povrchu klobouku. Méně pozorní houbaři mohou lesklokorku ploskou zaměnit za troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius), jenž se mimo jiné liší i bílým výtrusným prachem.

Zajímavost: V hymeniu bývají plodnice často napadány mouchou s latinským názvem Agathomyia wankowiczi. Tato moucha zde naklade vajíčka, ze kterých se vylíhnou larvy, jenž vytvoří v hymeniu bradavkovité hálky.

Využití: Všechny druhy lesklokorek jsou vzhledem k jejich tvrdé konzistenci dužniny nejedlé.





lesklokorka ploská - Fotografie (2):
(Ganoderma applanatum)
Foto ID 19300
(Ganoderma applanatum)
Foto ID 19299


lesklokorka ploská - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius):

Troudnatec kopytovitý vytváří zpravidla robustnější plodnice kopytovitých tvarů a liší se především bílým výtrusným prachem. Lesklokorka ploská mívá povrch klobouku více hnědý a vyznačuje se skořicově hnědým výtrusným prachem.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.