« předchozí | další »

troudnatec růžový (Fomitopsis rosea)

troudnatec růžový - Foto ID 18874


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Boubínský prales, CZ
10.Září 2008

Možnost záměny za jinou houbu


troudnatec růžový:

Troudnatec růžový vyrůstá vzácně v jehličnatých lesích pralesního charakteru. Setkat se s ním můžeme celoročně, především ve vyšších polohách na kmenech jedlí a smrků. Vytváří víceleté a snadno poznatelné plodnice, které poznáme podle narůžovělého hymenia.

Popis: Klobouk je 30-120 mm široký, většinou polokruhovitý až kruhovitý, bočně nebo temenem přirostlý, na povrchu tvrdý, často hrbolkatý nebo vrásčitý, od okraje později zónovitě kruhatý, zprvu narůžověle šedohnědý, později šedohnědý, tmavohnědý až šedočerný.
Rourky jsou bělavě narůžovělé, později až růžově nahnědlé, póry drobné a okrouhlé. Dužnina je tvrdá, narůžovělá a v mládí se vyznačuje mírně nakyslým pachem.
Záměna za nějaký jiný druh není příliš pravděpodobná. Jiné druhy troudnatců vyrůstají do podstatně větších rozměrů a liší se jinou barvou hymenia.

Využití: Všechny druhy troudnatců patří k tvrdým houbám s dřevnatou konzistencí dužniny a z tohoto důvodu jsou nepoživatelné. Tento druh bychom navíc měli chránit.





troudnatec růžový - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

troudnatec pásovaný (Fomitopsis pinicola):

Troudnatec pásovaný dorůstá do větších rozměrů, liší se obvykle jinak zbarveným okrajem povrchu klobouku a bělavou barvou pórů, které jsou u troudnatce růžového narůžovělé.

Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

troudnatec kopytovitý (Fomes fomentarius):

Liší se od sebe především velikostí a jinou barvou pórů a rourek. Troudnatec kopytovitý dorůstá až do pětinásobně větších velikostí, vyznačuje se tmavě hnědými rourkami a bělavými póry, které jsou u troudnatce růžového narůžovělé.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.