muchomůrka pošvatá (Amanita vaginata)

muchomůrka pošvatá - Foto ID 16641


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Vojtěchov, CHKO Kokořínsko, CZ
27.Červenec 2011

Možnost záměny za jinou houbu


muchomůrka pošvatá:

Muchomůrka pošvatá patří k bezprstenným muchomůrkam, kterým říkáme katmanky. Tyto houby jsou převážně jedlé a nenajdeme mezi nimi žádný nebezpečný druh. Vyznačují se rýhovaným okrajem klobouku, dlouhým třeněm bez prstýnku s jemnou pochvou na bázi a značnou křehkostí celých plodnic.

Muchomůrka pošvatá je rozšířená téměř po celém světě. Všude kde roste, je dosti hojná a setkat se s ní můžeme v jehličnatých i listnatých lesích. Vyrůstá jednotlivě i v menších skupinách a objevuje se zhruba od konce května do počátku listopadu.

Popis: Klobouk je 30-90 mm široký, zprvu polokulovitý nebo vejčitý, později zvoncovitý, v dospělosti rozprostřený a na středu okolo tupého hrbolku často vmáčklý, hladký, značně křehký, na okraji až téměř do poloviny rýhovaný, šedohnědý, někdy s nepatrným olivovým nádechem. Lupeny jsou volné a bělavé, třeň válcovitý, ve spodní části rozšířený, bělavý až našedlý, jemně vločkatý, na bázi opatřený bělavou blanitou pochvou. Dužnina je bělavá a nevyznačuje se žádnou výraznou vůní ani chutí.
Záměna je možná za celou řadu jiných katmanek, především za muchomůrku žlutoolivovou (Amanita umbrinolutea), která se liší částečně jiným zbarvením klobouku a zejména tmavohnědým ostřím lupenů.

Využití: Je jedlá, stejně jako její bezprstenní dvojníci.



muchomůrka pošvatá - Fotografie (2):
(Amanita vaginata)
Foto ID 19136
(Amanita vaginata)
Foto ID 11789


muchomůrka pošvatá - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

muchomůrka plavá (Amanita fulva):

Muchomůrka pošvatá má pochvu bělavou a klobouk šedohnědý, zatímco muchomůrka plavá mívá klobouk hnědooranžový a pochvu rezavě hnědou.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.