vláknice začervenalá (Inocybe erubescens)

vláknice začervenalá - Foto ID 16000


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Smrtelně jedovaté houby


Štampach, CHKO Kokořínsko
11.Červen 2008


vláknice začervenalá:

Vláknice začervenalá (Patouillardova) patří mezi nejnebezpečnější druhy hub, které se v našich lesích objevují. Jedná se o smrtelně jedovatou houbu vyrůstající v prosvětlených listnatých lesích, ale také v sadech a parcích. Objevuje se nepříliš hojně, většinou ve skupinách a vyhledává lokality se zásaditým podložím. Nejčastěji se s ní můžeme setkat na konci května a v červnu.

Popis: Klobouk je 20-80 mm široký, v mládí výrazně tupě kuželovitý, podvinutý, bělavý až nažloutlý, později zvoncovitý až téměř rozprostřený, výrazně radiálně vláknitý, na okraji paprsčitě protrhaný, bělavý s červenajícími skvrnami až cihlově červenající. Lupeny jsou poměrně husté, zúženě připojené až téměř volné, zprvu béžově šedé, později šedohnědé nebo olivově hnědé, na ostří bělavě vločkaté, při poranění cihlově červenající.
Třeň je 30-120 x 8-20 mm velký, v horní části jemně vločkatý, směrem k bázi vláknitý, válcovitý, plný, stejně zbarvený jako klobouk a ve stáří rovněž červenající. Dužnina je bělavá, zpočátku s mírnou medovou vůní, později se zatuchle nasládlým pachem.
Záměna je možná za mladé plodnice čirůvky májovky, které se vyznačují úplně jinou, charakteristicky moučnou vůní, značně hustými bílými lupeny a nikdy na poraněných místech nečervenají.
Další možnost záměny představují jiné vláknice, především vláknice Godeyova (Inocybe godeyi), lišící se spermatickým pachem dužniny, menšími plodnicemi a zpravidla hlízovitou bází třeně.

Upozornění: Vláknice představují nebezpečnou skupinu hub zahrnující několik jedovatých druhů. Na rozdíl od muchomůrek nebo závojenek neobjevíme v jejich řadách žádnou chutnou a jedlou houbu, kterou bychom mohli využít. Způsobují velmi těžké a nepříjemné otravy muskarinového typu, projevující se nevolností, celkovou slabostí, třesem, poruchami vidění a srdečního rytmu, v některých případech astmatickými potížemi, pocením a také sliněním (otrávený člověk dokáže vyslinit až dva litry slin).
První příznaky otravy se projevují velmi brzy, v některých případech dokonce již během jídla. Takovéto brzké otravy způsobují houby obsahující muskarin, což je toxin, který byl poprvé izolován z muchomůrky červené.



vláknice začervenalá - Fotografie (5):
(Inocybe erubescens)
Foto ID 21167
(Inocybe erubescens)
Foto ID 19273
(Inocybe erubescens)
Foto ID 16048
(Inocybe erubescens)
Foto ID 16046
(Inocybe erubescens)
Foto ID 16003



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.