třepenitka svazčitá (Hypholoma fasciculare)

třepenitka svazčitá - Foto ID 17948


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Léčivé a zdravotně prospěšné houbyJedovaté houby


Mělnická Vrutice, CZ
13.Září 2012

Možnost záměny za jinou houbu


třepenitka svazčitá:

Třepenitku svazčitou řadíme mezi nejhojnější trsnatě rostoucí houby, které se v našich lesích objevují. Pokud má vhodné podmínky dokáže vyrůstat stejně jako třepenitka maková po celý rok. Nalezneme ji na pařezech a kmenech listnáčů, ovšem vzácností není ani růst na dřevě jehličnanů. Roste většinou v početných trsech a poznáme ji podle žlutého až okrového zbarvení, sírově žlutých tónů na temeni klobouku, žlutozelených lupenů a žlutavé dužniny s hořkou chutí.
Zaměnit bychom jí mohli především za zmíněnou třepenitku makovou, která je jedlá, vyrůstá nejčastěji na pařezech smrků a liší se šedou barvou lupenů a nehořkou chutí dužniny. Další záměna je možná za jiné druhy třepenitek, v mládí případně za opeňku měnlivou a za další podobně zbarvené, trsnatě rostoucí druhy.

Využití: Patří mezi nebezpečné jedovaté druhy, avšak vzhledem k její hořké chuti není příliš pravděpodobné, že by ji někdo konzumoval.



třepenitka svazčitá - Fotografie (2):
(Hypholoma fasciculare)
Foto ID 17949
(Hypholoma fasciculare)
Foto ID 4527


třepenitka svazčitá - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

třepenitka maková (Hypholoma capnoides):

Liší se jiným zbarvením lupenů, což je patrné především u mladých plodnic, a také jinou chutí dužniny. Třepenitka svazčitá je hořká a vyznačuje se žlutozeleným zbarvením lupenů, zatímco třepenitka maková má chuť nehořkou a její lupeny jsou zbarvené v šedomodrém odstínu.

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

opeňka měnlivá (Kuehneromyces mutabilis):

Liší se jiným zbarvením lupenů a odlišnou vůní a chutí dužniny. Třepenitku svazčitou prozradí hořká chuť dužniny a zelenožluté zbarvení lupenů. Opeňka má lupeny zprvu okrové a později rezavě hnědé, je nehořká a vyznačuje se hygrofánním kloboukem.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.