tmavobělka rýhonohá (Melanoleuca grammopodia)

tmavobělka rýhonohá - Foto ID 13225


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houby


Mělnická Vrutice, CZ
14.Listopad 2009

Možnost záměny za jinou houbu


tmavobělka rýhonohá:

Patří k největším zástupcům rodu Melanoleuca, v němž se nachází mnoho podobných druhů. Vyrůstá roztroušeně, nejčastěji v trávě a listí, zejména na prosvětlených místech při okrajích lesů, s oblibou na vápnitých půdách. Objevuje se většinou v menších skupinách a setkat se s ní můžeme od června až do počátku listopadu.

Popis: Klobouk je 60-150(-200) mm široký, zprvu vyklenutý s podehnutým okrajem, později plochý až vmáčklý, v dospělosti široce nálevkovitý s tupým širokým hrbolem, mírně hygrofánní, hladký, často bělavě ojíněný, šedohnědý až hnědý nebo okrový. Lupeny jsou velmi husté a tenké, zprvu bělavé, později s nahnědlým nádechem. Třeň je 60-130 x 10-30 mm velký, válcovitý, na bázi kyjovitě rozšířený, podélně rýhovaně vláknitý, pod kloboukem nepatrně vločkatý, obvykle stejně zbarvený jako klobouk. Dužnina je tlustě masitá, bělavá a na řezu neměnná, se spermaticky zatuchlým pachem. Záměna je možná za některé tmavobělky, případně za podobně zbarvené štítovky. Méně zkušení houbaři by ji mohli zaměnit i za penízovku širokolupennou (Megacollybia platyphylla).

Využití: Téměř všechny tmavobělky ředíme mezi jedlé houby a nejinak je tomu i v tomto případě. Svým pachem ke sběru ale příliš nelákají.




tmavobělka rýhonohá - Fotografie (2):
(Melanoleuca grammopodia)
Foto ID 13605
(Melanoleuca grammopodia)
Foto ID 13226


tmavobělka rýhonohá - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, nepříliš chutné houby

štítovka jelení (Pluteus cervinus):

Štítovka jelení vyrůstá ze dřeva nebo z jeho zbytků a má v dospělosti špinavě narůžovělé lupeny, zatímco tmavobělka rýhonohá vyrůstá v trávě nebo v listí a její lupeny nerůžoví.

Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

penízovka širokolupenná (Megacollybia platyphylla):

Tmavobělka rýhonohá vyrůstá v trávě nebo v listí a má velmi husté lupeny, zatímco penízovka širokolupenná zužitkovává zbytky dřeva, její lupeny jsou prořídlé a bázi třeně zdobí navíc myceliové kořínky.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.