šťavnatka smrková (Hygrophorus piceae)

šťavnatka smrková - Foto ID 20321


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyZákonem chráněné houby


Okolí Mladé Vožice, CZ
25.Říjen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


šťavnatka smrková:

Šťavnatka smrková představuje velmi vzácnou houbu, vyrůstající většinou ve vyšších polohách pod smrky. Objevuje se v tmavších, chladnějších a vlhčích částech lesa, obvykle v méně početných skupinách. Fruktifikuje od září do listopadu.

Popis: Klobouk je 20-65 mm široký, zprvu zvoncovitě vyklenutý, později ploše rozprostřený, někdy trochu vyhrblý nebo naopak vmáčklý, často zvlněný, na okraji ztenčený a ostrý, hladký, za vlhka nepatrně lepkavý, slonovinově bílý. Lupeny jsou sbíhavé, řídké, voskovité, na okraji pravidelně prostřídané kratšími lupínky, bílé, někdy s nenápadným načervenalým nádechem. Třeň je 30-80 x 4-10 mm velký, válcovitý, na bázi obvykle ztenčený, plný, na povrchu jemně bělavě vločkatý, lepkavý a celý bílý. Dužnina je rovněž bílá, na řezu neměnná, s nevýraznou vůni i chutí. Záměna je možná za několik bíle zbarvených šťavnatek, které ale většinou vyrůstají pod listnáči.

Využití: Přestože je jedlá, zaujímá v Červeném seznamu hub kolonku v kategorii silně ohrožených druhů a navíc je zákonem chráněná. Z tohoto důvodu se ke sběru rozhodně nedoporučuje.



šťavnatka smrková - Fotografie (3):
(Hygrophorus piceae)
Foto ID 21593
(Hygrophorus piceae)
Foto ID 21592
(Hygrophorus piceae)
Foto ID 20322


šťavnatka smrková - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

šťavnatka drvopleňová (Hygrophorus cossus):

Šťavnatka drvopleňová roste v listnatých lesích, vyznačuje se značně slizkými plodnicemi a specifickým pachem dužniny po housenkách drvopleně obecného (Cossus cossus). Šťavnatka smrková tvoří symbiózu se smrky, její plodnice nejsou téměř slizké, jsou obvykle drobnější a nevyznačují se žádnou specifickou vůní.

Jedlé houby

voskovka panenská (Hygrocybe virginea):

Voskovka panenská vyrůstá pouze pod listnáči nebo mimo les a liší se povrchem třeně, který je víceméně hladký. Šťavnatka smrková vyrůstá ve vlhkých smrčinách a její třeň je na povrchu jemně bělavě vločkatý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.