síťkovec dubový (Daedalea quercina)

síťkovec dubový - Foto ID 18645


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houby


Okolí Kunžaku, CZ
23.Srpen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


síťkovec dubový:

Síťkovec dubový patří k nejhojnějším dřevožijným houbám listnatých lesů, kde se objevuje převážně na dubech. Vyrůstá na pařezech a padlých kmenech, ale parazituje i na živých stromech. Vytváří víceleté kloboukaté, většinou bočně přisedlé, světle okrové až šedohnědé plodnice, které mají tlustostěnné a labyrinticky uspořádané póry. Poznáme jej podle polokruhovitých až kopytovitých klobouků s charakteristicky hrbolkatým povrchem a podle houževnaté dužniny s korkovou konzistencí. Některé plodnice mohou mít narůžovělý až nafialovělý nádech, což způsobuje bakteriální infekce.
Zaměnit bychom jej mohli za síťkovec načervenalý (Daedaleopsis confragosa), který je subtilnější, vyznačuje se ostrým okrajem klobouku, jiným zbarvením a růstem na jiných dřevinách, především na olších a vrbách. Další částečně podobný druh představuje velmi vzácný lupeník velkolupenný (Lenzites warnieri), který se vyznačuje podobným povrchem klobouku, ale jeho hymenofor není tak labyrintický a je víceméně lupenatý.

Využití: Nejedlý.



síťkovec dubový - Fotografie (3):
(Daedalea quercina)
Foto ID 18327
(Daedalea quercina)
Foto ID 14211
(Daedalea quercina)
Foto ID 8614


síťkovec dubový - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

síťkovec načervenalý (Daedaleopsis confragosa):

Síťkovec dubový vyrůstá především na dubech, vytváří robustnější plodnice a je jinak zbarvený. Liší se také víceméně zaobleným okrajem klobouku, který je u síťkovce načervenalého ostrý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.