ryzec hnědozelený (Lactarius fluens)

ryzec hnědozelený - Foto ID 17998


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Hořín u Mělníka, CZ
4.Listopad 2012

Možnost záměny za jinou houbu


ryzec hnědozelený:

Ryzec hnědozelený patří mezi vzácnější a nedostatečně probádané druhy. Je mykorhiticky vázaný především na buky, ale byl objevený také pod habry a pod duby. Vzhledem k tomu, že vyrůstá často ve větší vrstvě spadaného listí, tak může být přehlížený. Setkat bychom se s ním mohli zhruba od srpna do listopadu.

Popis: Klobouk až 120 mm, suchý, jemně vrásčitý, v dospělosti obvykle mírně nálevkovitý, šedohnědý s olivovým nádechem, na okraji světlejší až téměř bělavý, uprostřed tmavší. Lupeny zpočátku velmi husté, později husté, bělavé s jemným načervenalým nádechem, při poranění po delší době hnědnoucí. Dužnina bělavá, poměrně křehká, bez výrazné vůně, podobně vonící jako ryzec křídlatovýtrusý (Lactarius pterosporus). Mléko husté, bílé, při poranění po dlouhé době šednoucí, mírně palčivé. Třeň válcovitý, v horní části bělavý, směrem k bázi hnědnoucí a zúžující se.






ryzec hnědozelený - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

ryzec zelený (Lactarius blennius):

Ryzec zelený je obvykle zbarvený více do zelena, vyznačuje se hladším, výrazně podvinutým a za vlhka lepkavým až mírně slizkým povrchem klobouku, a liší se také lupeny, které navíc postrádají jemný načervenalý nádech, jež je patrný u ryzce hnědozeleného.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.