Rejsec menší (černý) (Neomys milleri)

Rejsec menší (černý) - Foto ID 30162


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem


jihozápadní Čechy
Srpen 2022


Rejsec menší (černý):

Navzdory druhovému českému jménu nemá výhradně černé, ale černobílé zbarvení srsti, přičemž jak tmavý hřbet, tak i světlé břicho mívají mnohdy stříbřitý nádech. Na první pohled tedy připomíná o něco menšího rejsce vodního, od něhož se liší jen nepříliš výraznými znaky (spolehlivé rozlišení obou druhů vyžaduje určité zkušenosti). Jsou to zejména slaběji vyvinuté kýly z tuhých brv na zadních končetinách a na spodu ocasu, které u mnohých jedinců zcela chybějí (ale pozor, totéž lze pozorovat u velmi mladých jedinců rejsce vodního!). Nejspolehlivěji se proto dají oba druhy rozlišit podle některých tělesných rozměrů, zejména LTp a LC. Zatímco u rejsce vodního jsou zadní tlapky téměř vždy delší než 17 mm (obvykle 18-19 mm), u rejsce černého mívají nejčastěji 15-16 mm a zcela výjimečně se blíží k 17 mm. Pokud jde o délku ocasu, u rejsce vodního obvykle naměříme 50-75 mm a u rejsce černého 40-52 mm. České druhové jméno „černý“ je tudíž nevhodné a někdy až matoucí (příhodnější by bylo „menší“ nebo „mokřadní“).

Rozšíření
Vyskytuje se ve středních a jižních oblastech Evropy až po východní Ukrajinu a povodí Donu. Severní hranice jeho areálu rozšíření probíhá Německem, Polskem a evropskou částí Ruska.

U nás byl zpočátku považovaný za druh vzácný, dnes však víme, že s výjimkou nížin (střední a východní Polabí, velká část Dolnomoravského úvalu aj.) žije na většině našeho území, přičemž těžiště výskytu leží v pahorkatinách, vrchovinách a podhorských oblastech.

Literatura
Anděra M., Horáček I. (2005): Poznáváme naše savce, 2. doplněné vydání


Rejsec menší (černý) - Fotografie (6):
(Neomys milleri)
Foto ID 30161
(Neomys milleri)
Foto ID 30160
(Neomys milleri)
Foto ID 30159
(Neomys milleri)
Foto ID 30158
(Neomys milleri)
Foto ID 30157
(Neomys milleri)
Foto ID 3010

Rejsec menší (černý) - Info na Wikipedie



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.