pýchavka huňatá (Lycoperdon umbrinum)

pýchavka huňatá - Foto ID 17838


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyJedlé houby - jedlé pouze mladé plodnice


Okolí Tábora, CZ
21.Září 2012

Možnost záměny za jinou houbu


pýchavka huňatá:

Pýchavka huňatá patří k běžným houbám vyšších poloh, se kterými se můžeme setkat především v kyselých smrčinách. Objevuje se jednotlivě i ve skupinách a vyrůstá v hlavní houbařské sezóně. Plodnice jsou obvykle hruškovité nebo káčovité a poznáme je podle krémové až nažloutlé okrovky, kterou pokrývají hnědé, zhruba 1 mm dlouhé ostny. Ty jsou většinou nahloučené do kuželovitých chomáčků, mezi kterými nenalezneme drobná zrníčka, což je naopak běžné u jiných podobných pýchavek. Na řezu se tento druh vyznačuje hrubě pórovitou subglebou a nepřehlédnutelným sloupkem. Záměna je možná za jiné druhy pýchavek, především za pýchavku Lambinonovu (Lycoperdon lambinonii), pýchavku horskou (L. foetidum) a pýchavku čokoládovou (L. molle).

Využití: Je jedlá stejně jako všechny ostatní druhy pýchavek. Ke konzumaci však sbíráme pouze plodnice, které jsou na průřezu bílé. Starší plodnice postupně žloutnou nebo zelenají a v takovém případě již nejsou k jídlu vhodné.





pýchavka huňatá - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyJedlé houby - pouze mladé plodnice

pýchavka čokoládová (Lycoperdon molle):

Pýchavka huňatá dorůstá maximálně do 50 mm, vyznačuje se hustými tmavohnědými ostny a ve stáří hnědoolivovým teřichem. Pýchavka čokoládová bývá větší, na povrchu není tak hustě ostnitá a ve stáří jí charakterizuje čokoládově hnědý teřich.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.