Prstnatec Fuchsův pravý (Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii)

Prstnatec Fuchsův pravý - Foto ID 12971


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Chráněné rostlinyBylinyBahenní rostlinyLuční rostliny


čeleď: Vstavačovité

Krušné hory, Klínovec
16.Červenec 2009


Prstnatec Fuchsův pravý:

Vytrvalá bylina z čeledi vstavačovitých (Orchidaceae) s prstovitě dělenými zploštělými hlízami vysoká 30-60 cm; lodyha přímá, nevětvená; obvykle hnědě skvrnité listy vyrůstají v dolní polovině lodyhy a svými špičkami nedosahují ke květenství, dolní obvejčité až obkopinaté, horní úzké a výrazně menší; květy v hustém válcovitém klasu s krátkými listeny, koruna je obvykle světle fialová až růžová s velmi variabilní nachovou kresbou různé sytosti od velmi výrazné po téměř nezřetelnou, zřídka celé bílé; plody jsou tobolky. Kvete v červnu a červenci. Roste zpravidla na loukách, někdy sušších, obvykle však vlhkých až mokrých, v prameništích a na okrajích rašelinišť, někdy i ve světlých lesích nebo v porostech kosodřeviny; u nás byl dříve rozšířen poměrně hojně na celém území s výjimkou nejsušších a nejteplejších oblastí, nyní jen roztroušeně a převážně ve vyšších polohách, od podhůří do hor, stále však zůstává po prstnatci májovém druhým nejrozšířenějším druhem rodu. V Červeném seznamu cévnatých rostlin ČR je řazen mezi vzácnější druhy vyžadující pozornost (C4), zákonem je chráněn v kategorii druhů ohrožených.
Kromě tohoto poddruhu u nás rostou ještě další dva – prstnatec Fuchsův chladnomilný, asi poloviční výšky a jen v nejvyšších pohořích, a prstnatec Fuchsův Soóův s květy bílými, avšak na pysku nachově skvrnitými, v Bílých Karpatech.
Prstnatec Fuchsův bývá často zaměňován za prstnatec plamatý, se kterým byl dříve spojován a i dnes je některými botaniky považován jen za jeho poddruh. Liší se od něj listy nejširšími nad polovinou délky (p. plamatý v polovině), skvrnami na listech příčně čárkovitými (p. plamatý okrouhlé) a především prostředním lalokem pysku nejméně stejně velkým jako postranní (p. plamatý ho má výrazně menší, jen jakýsi zoubek mezi postranními laloky). O prstnatci plamatém však u nás (bohužel) nemá prakticky cenu uvažovat – je to druh kriticky ohrožený a v současnosti roste asi již jen na jediné malé lokalitě na Dokesku.


Prstnatec Fuchsův pravý - Fotografie (5):
(Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii)
Foto ID 12974
(Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii)
Foto ID 12973
(Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii)
Foto ID 12972
(Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii)
Foto ID 12970
(Dactylorhiza fuchsii subsp. fuchsii)
Foto ID 12969

Prstnatec Fuchsův pravý - Info na Wikipedie



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.