Provazovka srstnatá (Usnea hirta)

Provazovka srstnatá - Foto ID 7155


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé rostlinyChráněné rostlinyLéčivé rostlinyLesní rostliny


Kadaň
8.Prosinec 2007


Provazovka srstnatá:

Provazovky jsou lišejníky s jemně větvenou keříčkovitou stélkou, rostoucí na kůře stromů, zejména v horských oblastech. Často tvoří několik decimetrů (v cizích krajích až metrů) dlouhé závěsy splývající z větví stromů jako vousy, na což odkazuje i anglický lidový název Old Man´s Beard (ale pozor, týž název má v angličtině ještě několik dalších druhů rostlin, například plamének plotní!); v minulosti z ní dělali krkonošští horalé vousy dřevěným figurkám Krakonoše. Vzhledem k obrovskému povrchu jsou provazovky velmi citlivé na znečištění ovzduší, zejména oxidem siřičitým, proto se u nás v osmdesátých letech ocitly na pokraji vyhubení – na řadě lokalit úplně vymizely, jinde dorůstaly třeba jen několikamilimetrových rozměrů; je dobrým signálem, že se v poslední době začínají vracet. Díky obsahu vitamínu C a kyseliny usninové (C18H16O7) s antibiotickými účinky je lze použít jako léčivky zejména na plicní nemoci včetně tuberkulózy a proti kožním plísním; pro svou vzácnost však u nás nemají praktický význam.
Provazovka srstnatá je jeden z mála našich druhů, se kterými se můžeme setkat i v nižších polohách. Na rozdíl od jiných provazovek má poměrně krátkou (obvykle jen několik cm, max. 2 dm dlouhou), rozestále keříčkovitou, dolů nevisící stélku šedozelenavé barvy. Splést si ji lze snad jen s provazovkou chocholatou, která však má větve poseté drobnými bradavkovitými výstupky, a je více vázána na horské polohy. Přestože je u nás jedním z nejhojnějších zástupců rodu, stále patří mezi vzácnější druhy naší přírody.
Nález tohoto lišejníku na trnkovém keři přímo na kraji města Kadaně, ležícího v severočeské hnědouhelné pánvi, je jistě zajímavý a potvrzuje, že i sem, mezi doly a elektrárny, se opět vrací čistý vzduch.



Provazovka srstnatá - Fotografie (5):
(Usnea hirta)
Foto ID 24363
(Usnea hirta)
Foto ID 24362
(Usnea hirta)
Foto ID 7158
(Usnea hirta)
Foto ID 7157
(Usnea hirta)
Foto ID 7156

Provazovka srstnatá - Info na Wikipedie



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.