pečárka Benešova (Agaricus benesii)

pečárka Benešova - Foto ID 14343


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Bříství, CZ
25.Květen 2010


pečárka Benešova:

Pečárka Benešova (šupinkatá) upřednostňuje teplejší oblasti a bazické podloží. Na našem území se vyskytuje především v Polabí, Českém středohoří, Českém krasu a Bílých karpatech. Tento žampion je pozoruhodný už tím, že byl jako nový druh pro vědu popsán z našeho území, konkrétně z okolí obce Jizbice na Nymbursku.
Jedná se o statnou a masitou houbu, vyznačující se světlou barvou klobouku, který je především na okraji pokrytý tmavšími šupinkami a který může dosahovat až 150 mm v průměru. Charakteristické jsou také šupinky odstávající na bázi třeně. Dužnina na řezu červená a plodnice na žádných částech nežloutne, což tento druh odlišuje od celé řady jiných druhů pečárek.

Možnost záměny: Nejpodobnější druh představuje mnohem vzácnější pečárka Deylova (Agaricus depauperatus), která se odlišuje tmavším kloboukem a mikroskopicky většími výtrusy a cheilocystidami.

Využití: Pečárka Benešova je sice jedlá, ale její nálezy jsou relativně vzácné a měla by být chráněna. Byla zařazena do Červeného seznamu hub.

Poznámka: Na textu se významně podílel RNDr. Jan Borovička, který tuto pečárku také určil.
Nálezce: Petr Heyl



pečárka Benešova - Fotografie (2):
(Agaricus benesii)
Foto ID 14345
(Agaricus benesii)
Foto ID 14344



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.