muchomůrka tygrovaná jedlová (Amanita pantherina f. abietum)

muchomůrka tygrovaná jedlová - Foto ID 17283


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Smrtelně jedovaté houby


Okolí Liptovského Mikuláše, SK
2.Srpen 2011

Možnost záměny za jinou houbu


muchomůrka tygrovaná jedlová:

Muchomůrka tygrovaná jedlová vyrůstá ve vyšších polohách v jehličnatých lesích a vyznačuje se robustnějšími plodnicemi s nerýhovaným okrajem klobouku. Je stejně nebezpečná jako její sestřička muchomůrka tygrovaná.

Popis běžné muchomůrky tygrované: Muchomůrka tygrovaná patří k smrtelně jedovatým houbám a její velké nebezpečí spočívá v možnosti snadné záměny za jiné jedlé muchomůrky, konkrétně za šedivku (A.spissa) a růžovku (A.rubescens). Obě tyto jedlé muchomůrky můžeme díky některým znakům od muchomůrky tygrované odlišit. Nejdůležitější a snadno zapamatovatelný znak představuje prstýnek. Zatímco u obou zmíněných muchomůrek se vyznačuje podélným rýhováním, v tomto případě je hladký a čistě bílý. Další rozdíly jsou patrné na klobouku. Muchomůrka tygrovaná mívá klobouk zdobený snadno smytelnými bradavkami a jeho okraj bývá u dospělých plodnic po celém obvodu rýhovaný (Pozor, netýká se variety abietum). Rozlišovací znaky představují také bílý hlízovitý třeň zdobený jedním či dvěma kroužky nad hlízou a bílá dužnina s lupeny, která narozdíl od muchomůrky růžovky nerůžoví.

S muchomůrkou tygrovanou se můžeme setkat v listnatých i jehličnatých lesích, především v nižších polohách. V horských polohách se objevuje spíše forma abietum, která se vyznačuje robustnějšími plodnicemi a tmavšími klobouky s nerýhovaným okrajem.





muchomůrka tygrovaná jedlová - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, nepříliš chutné houby

muchomůrka šedivka (Amanita excelsa):

Nejdůležitější rozlišovací znak představuje prsten, který je v případě muchomůrky tygrované jedlové hladký, zatímco muchomůrka šedivka jej má rýhovaný.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.