mnohokrčka dírkovaná (Myriostoma coliforme)

mnohokrčka dírkovaná - Foto ID 21250


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Přerova, CZ
13.Květen 2014

Možnost záměny za jinou houbu


mnohokrčka dírkovaná:

Rod Myriostoma zahrnuje pouze jeden jediný druh - tzv. mnohokrčku dírkovanou.
Tato houba u nás vyrůstá velmi vzácně, takže její doložené nálezy by se daly spočítat na prstech jedné ruky. Bývá nalézána na teplých výslunných místech, zejména na otevřených stanovištích, při okrajích cest pod různými keři a pod akáty. Daří se jí v písčitých nebo skalnatě stepních půdách s podložím magmatických hornin a objevuje se nejčastěji od července do října.

Popis: Plodnice je zprvu v podobě špinavě okrové hlízy, které při vývoji pukne vnější okrovka, z níž se postupně vytvoří 6-12 cípů. Tím odhalí 20-60 mm velkou vnitřní okrovku, která svým povrchem připomíná jehelníček. Vyznačuje se několika drobnými otvůrky a spočívá na větším počtu krčků, jež se obvykle odhalí až v úplné dospělosti. Díky těmto znakům je mnohokrčka v podstatě nezaměnitelná. Méně zkušení houbaři by ji mohli zaměnit za některé podobně velké hvězdovky a za hvězdák vlhkoměrný (Astraeus hygrometricus).

Využití: Je nejedlá a představuje jednu z nejvzácnějších hub zařazenou na Červený seznam do kategorie kriticky ohrožených druhů.

Poznámka: Za nafocení tohoto druhu děkuji kolegovi Jiřímu Polčákovi. Snímek zachycuje zapůjčený exsikát, takže plodnici jsem nefotografoval v prostředí, ve kterém původně vyrostla.




mnohokrčka dírkovaná - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

hvězdovka trojitá (Geastrum triplex):

Nejen hvězdovka trojitá, ale také všechny ostatní druhy hvězdovek se od mnohokrčky dírkované liší jinou vnitřní okrovkou. Hvězdovky se vyznačují jedním ústím, zatímco mnohokrčku dírkovanou zdobí několik drobných otvůrků.


Hvězdák vlhkoměrný (Astraeus hygrometricus):

Vnitřní okrovka obou druhů představuje zásadní rozlišovací znak. U hvězdáku vlhkoměrného chybí krčky a k uvolňování výtrusů dochází prostřednictvím jednoho ústí, zatímco u mnohokrčky spočívá vnitřní okrovka na několika krčcích a na povrchu jí zdobí několik drobných otvůrků.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.