kukmák okázalý (Volvariella gloiocephala)

kukmák okázalý - Foto ID 19979


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houby


Okolí Mělníka, CZ
30.Říjen 2013

Možnost záměny za jinou houbu


kukmák okázalý:

S houbami se v přírodě nesetkáme jen v lese, ale prakticky na každém kroku. Objevují se také v sadech, zahradách, parcích, nebo na polích, kde se výborně daří kukmáku okázalému. Tato houba vyrůstá dosti hojně, obvykle v početných roztroušených skupinách a nejčastěji na sklizených polích, kde si pochutnává na tlejících zbytcích hnoje a slámy.

Popis: Klobouk je 40-120 (150) mm široký, zprvu kuželovitý, později až rozprostřený, na temeni často tupě vyhrblý, hladký, ale zároveň přitiskle jemně vláknitý, hedvábitě lesklý, bílý, šedobělavý nebo šedohnědý. Lupeny jsou odsedlé, husté a břichaté, zprvu bělavé, brzy narůžovělé, v dospělosti až masově růžové. Třeň je až 200 mm vysoký, válcovitý, na bázi rozšířený a opatřený bílou blanitou pochvou, jemně vláknitý, zprvu bílý, později s mírným okrovým až hnědavým nádechem. Dužnina je bělavá, s nevýrazným zemitě ředkvovým pachem a mírnou chutí. Záměna je možná za některé bělavě zbarvené muchomůrky, jež se však liší přítomností prstene. Ostatní druhy kukmáků bývají buď menší, nebo vyrůstají ze dřeva.

Využití: Řadíme jej k jedlým, ale podřadnějším houbám.



kukmák okázalý - Fotografie (6):
(Volvariella gloiocephala)
Foto ID 19999
(Volvariella gloiocephala)
Foto ID 19998
(Volvariella gloiocephala)
Foto ID 19982
(Volvariella gloiocephala)
Foto ID 19981
(Volvariella gloiocephala)
Foto ID 19980
(Volvariella gloiocephala)
Foto ID 19978


kukmák okázalý - Možnost záměny za jinou houbu:

Smrtelně jedovaté houby

muchomůrka jízlivá (Amanita virosa):

Muchomůrku jízlivou charakterizuje třeň s vláknitě odstálými šupinami, vejčitý tvar klobouku mladých plodnic a přítomnost bělavého prstene. U kukmáků okázalého prsten absentuje, tvar klobouku je v mládí kuželovitý a třeň je pouze jemně vláknitý.

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

kukmák dřevní (Volvariella caesiotincta):

Kukmák dřevní nedorůstá do tak velkých rozměrů, jeho klobouk je suchý a jemně vláknitý, vyznačuje se našedlou pochvou a vyrůstá ze zbytků dřeva. Kukmák okázalý má klobouk hedvábitě lesklý, jeho pochva je bílá a vyrůstá zejména na sklizených polích.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.