kržatka ostnitá (Flammulaster muricatus)

kržatka ostnitá - Foto ID 17475


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Hořín u Mělníka
25.Květen 2012


kržatka ostnitá:

Kržatka ostnitá patří mezi zajímavé drobnější houbičky vyrůstající na tlejícím dřevě některých listnáčů. Objevuje se obvykle v menších skupinkách a setkat se s ní můžeme zhruba od konce května do počátku října.
Popis: Klobouk je 7-30 mm široký, zprvu bývá polokulovitý, později až parabolický, na krémovém podkladě jej zdobí rezavohnědé a snadno stíratelné vločkaté šupinky a prozradí jej také zřetelně převislý vláknitý okraj. Lupeny jsou široce připojené až mírně vykrojené, středně husté a vyznačují se jemně zubatým bělavým ostřím.
Třeň je 25-50 x 1,5-4 mm velký, válcovitý, v horní části světle žlutohnědý, od pomíjející prstenovité zóny směrem k bázi rezavohnědý, stejně šupinatý jako klobouk. Dužnina je světle krémově nahnědlá a nevyznačuje se žádnou výraznější vůní.
Záměna je možná za některé další podobné druhy, především za kržatku ježatou (Phaeomarasmius erinaceus), která má v horní části bělavě vločkatý třeň, je o něco menší a liší se také vztyčenými ježatými šupinkami. K dalším podobným druhům patří větší kržatka šikmá (Flammulaster limulatus) a drobnější a zpravidla ze země vyrůstající kržatka zrnitá (Flammulaster granulosus).

Využití: Kržatku ostnitou řadíme mezi nejedlé houby, které bychom navíc měli chránit. Je zařazená v Červeném seznamu ohrožených druhů hub.


kržatka ostnitá - Fotografie (1):
(Flammulaster muricatus)
Foto ID 19070



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.