kořenovník vrstevnatý (Heterobasidion annosum)

kořenovník vrstevnatý - Foto ID 18068


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Okolí Mělníka, CZ
15.Listopad 2012

Možnost záměny za jinou houbu


kořenovník vrstevnatý:

Patří mezi parazitické houby napadající zdravé stromy a především jejich kořeny. Nejběžněji se vyskytuje v borových lesích, ovšem napadá i jiné jehličnany a vzácně dokonce i listnáče. Představuje jednu z nejškodlivějších hub, která vyrůstá většinou u pařezů nebo na bázích kmenů, obvykle v podobě polorozlitých až kloboukatých útvarů. Plodnice jsou víceleté, tvrdé a vyznačují se bělavou dužninou dřevnaté konzistence a hrbolkatým, kaštanově hnědým povrchem s bílým okrajem. Pro tyto houby je také typické jejich prorůstání jehličím, větvičkami nebo ostružiním.

Poznámka: Donedávna se všechny kořenovníky v Evropě určovaly jako kořenovník vrstevnatý, ale finští mykologové Kari Korhonen a Tuomo Niemelä začali rozlišovat dva další druhy, konkrétně kořenovník smrkový (Heterobasidium parviporum) a kořenovník jedlový (Heterobasidion abietinum). Oba druhy se liší plstnatým okrajem plodnic a drobnějšími ústími rourek.

Využití: Nejedlý



kořenovník vrstevnatý - Fotografie (1):
(Heterobasidion annosum)
Foto ID 17216


kořenovník vrstevnatý - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

kořenovník smrkový (Heterobasidion cf. parviporum):

Kořenovník vrstevnatý parazituje většinou na dřevě borovic, zatímco kořenovník smrkový napadá především smrky a navíc se vyznačuje sametově plstnatým okrajem kloboukatých plodnic a drobnějšími ústími rourek.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.