klouzek zrnitý (Suillus granulatus)

klouzek zrnitý - Foto ID 18596


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Mělnická Vrutice, CZ
8.Září 2012

Možnost záměny za jinou houbu


klouzek zrnitý:

Klouzek zrnitý patří mezi nejhojnější hřibovité houby vázané na některé druhy borovic s dvěma jehlicemi ve svazku, především na borovici lesní (Pinus sylvestris). Objevuje se od června do počátku října, od nižších poloh až po horský stupeň, obvykle v početných skupinách a nejčastěji v lesích při okrajích cest nebo v parcích pod vysázenými borovicemi.

Popis: Klobouk je 35-90 (120) mm široký, v nejranějším mládí polokulovitý a na okraji lehce podvinutý, později klenutý, v dospělosti až rozprostřený, za sucha lesklý a hladký, za vlhka lepkavý a slizký, většinou naoranžověle nebo načervenale okrový, vzácněji bledě okrový, občas s jemným narůžovělým nádechem. Pokožka je tenká, za vlhka celá dobře slupitelná a občas částečně přesahuje přes okraj klobouku. Rourky jsou připojené nebo krátce sbíhavé a vyznačují se stejným bledožlutým až světle okrově žlutým zbarvením jako drobné a okrouhlé póry, které jsou často pokryté bělavými mléčnými kapičkami. Třeň je 40-70 x 10-20 (25) mm velký, bez vela a prstenu, víceméně válcovitý, plný, zpočátku bělavý až bělavě nažloutlý, později žlutavý, na povrchu většinou jemně zrníčkatý a na bázi bělavý. Dužnina je bělavá až bělavě nažloutlá, na řezu nemění barvu a vyznačuje se nenápadnou vůní a mírnou nakyslou chutí. Záměna je možná za další druhy klouzků, především za klouzek žíhaný (Suillus collinitus) a klouzek obecný (Suillus luteus).

Využití: Řadíme jej k výtečným jedlým houbám, vhodným především do směsi..



klouzek zrnitý - Fotografie (1):
(Suillus granulatus)
Foto ID 18597


klouzek zrnitý - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

klouzek žíhaný (Suillus collinitus):

Liší se od sebe především spodní částí třeně. Klouzek žíhaný je na bázi víceméně růžově zbarvený, což u klouzku zrnitého neplatí. Ten je navíc často opatřený bělavými mléčnými kapičkami, které za vlhka pokrývají spodní část klobouku.

Jedlé, velmi chutné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

klouzek obecný (Suillus luteus):

Klouzek zrnitý poznáme podle bělavých mléčných kapiček, které se často objevují v pórech. Od klouzku obecného jej rozlišíme také díky absenci vela a prstenu. Oba druhy se liší i částečně jiným zbarvením klobouku.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.