klouzek žíhaný - Znaky hub (Suillus collinitus)

klouzek žíhaný - Znaky hub - Foto ID 18591


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Mělnická Vrutice, CZ
12.Listopad 2009

Možnost záměny za jinou houbu


klouzek žíhaný - Znaky hub:

Klouzek žíhaný představuje snadno poznatelný druh hřibovité houby vyrůstající pod některými druhy borovic, především pod borovicí černou (Pinus nigra). Objevuje se od července do listopadu, od nížin až po podhorské oblasti, obvykle v početných skupinách a nejčastěji na zásaditých podkladech ve vysázených lesních školkách, při okrajích lesních cest, nebo v parcích pod vysázenými borovicemi.
Popis: Klobouk je 40-100 mm široký, v nejranějším mládí polokulovitý a na okraji podvinutý, později klenutý, v dospělosti až rozprostřený, za sucha lesklý, za vlhka lepkavý a slizký, více či méně vrostle vláknitě žíhaný, obvykle žlutohnědý až načervenale hnědý, někdy ale také šedohnědý s lehkým olivovým nádechem. Pokožka je tenká, za vlhka celá dobře slupitelná a většinou nepřesahuje okraj klobouku. Rourky jsou připojené nebo krátce sbíhavé a vyznačují se stejným světle žlutým, sytě žlutým až okrově žlutým zbarvením jako drobné okrouhlé póry. Třeň je 35-80 x 10-20 mm velký, víceméně válcovitý, plný, na povrchu jemně hrbolkatý a zrníčkatý, v horní části pod kloboukem sytě žlutý až zlatožlutý, nížeji světle žlutý až žlutavě vybledlý, na bázi růžovějící až purpurově růžový, bez přítomnosti vela a prstenu. Dužnina je bělavě nažloutlá, na řezu nemění barvu a vyznačuje se nenápadnou vůní a mírnou chutí. Záměna je možná za další druhy klouzků, především za klouzek zrnitý (Suillus granulatus) a za klouzek obecný (Suillus luteus).

Využití: Patří k všestranně využitelným jedlým houbám.

Poznámka: K nejcharakterističtějším znakům této houby patří narůžovělá až purpurově růžová plsť na bázi třeně, která je dobře vidět i na tomto snímku.


klouzek žíhaný - Znaky hub - Fotografie (1):
(Suillus collinitus)
Foto ID 18590


klouzek žíhaný - Znaky hub - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, velmi chutné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

klouzek obecný (Suillus luteus):

Klouzek žíhaný poznáme podle růžové až purpurově růžové báze třeně a podle absence vela a prstenu. Klouzek obecný se těmito znaky nevyznačuje a mívá také spíše čokoládově hnědý klobouk.

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

klouzek zrnitý (Suillus granulatus):

Liší se od sebe především spodní částí třeně. Klouzek žíhaný je na bázi víceméně růžově zbarvený, což u klouzku zrnitého neplatí. Ten je navíc často opatřený bělavými mléčnými kapičkami, které za vlhka pokrývají spodní část klobouku.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.