klouzek obecný (Suillus luteus)

klouzek obecný - Foto ID 18587


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, velmi chutné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Mělnická Vrutice, CZ
21.Září 2010

Možnost záměny za jinou houbu


klouzek obecný:

Patří mezi nejhojnější kosmopolitní houby vázané na některé druhy borovic s dvěma jehlicemi ve svazku, především na borovici lesní (Pinus sylvestris). Objevuje se od června do počátku listopadu, od nižších poloh až po horský stupeň, obvykle v početných skupinách a nejčastěji ve vysázených lesních školkách nebo při okrajích lesních cest.

Popis: Klobouk je 40-120(-150) mm široký, v mládí polokulovitý, později klenutý, v dospělosti až rozložený, tlustě masitý, za sucha lesklý, za vlhka značně slizký, většinou čokoládově hnědý, nebo hnědý s šedým, žlutým, načervenalým či nafialovělým nádechem. Pokožka je gelatinozní, celá dobře slupitelná a přesahuje až 1 mm přes okraj klobouku. Rourky jsou obvykle krátce sbíhavé a vyznačují se stejným bledožlutým, sytě žlutým až okrově žlutým zbarvením jako drobné okrouhlé póry. Třeň je 35-120 x 15-25 mm velký, válcovitý, plný, zpočátku celý bělavý, později po protržení vela v horní části pod kloboukem k prstenu žlutavý a hnědavě zrníčkatý, zatímco od prstene k bázi bělavý, bělavě hnědý až nafialověle hnědý. Prsten je pomíjivý, zprvu bělavý, později bělavě hnědý až nafialověle hnědý, ve spodní části olemovaný tmavohnědou slizovitou zónou. Dužnina je charakteristicky měkká, na řezu víceméně bělavá, s nenápadnou vůní a příjemnou mírnou chutí. Záměna je možná za některé jiné klouzky, především za klouzek žíhaný (Suillus collinitus) a klouzek zrnitý (Suillus granulatus).

Využití: Všechny druhy klouzků patří k vynikajícím jedlým houbám, vhodným především do směsi.



klouzek obecný - Fotografie (2):
(Suillus luteus)
Foto ID 18588
(Suillus luteus)
Foto ID 3551


klouzek obecný - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

klouzek žíhaný (Suillus collinitus):

Klouzek žíhaný poznáme podle růžové až purpurově růžové báze třeně a podle absence vela a prstenu. Klouzek obecný se těmito znaky nevyznačuje a mívá také spíše čokoládově hnědý klobouk.

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

klouzek zrnitý (Suillus granulatus):

Klouzek zrnitý poznáme podle bělavých mléčných kapiček, které se často objevují v pórech. Od klouzku obecného jej rozlišíme také díky absenci vela a prstenu. Oba druhy se liší i částečně jiným zbarvením klobouku.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.