hřib medotrpký (Boletus radicans)

hřib medotrpký - Foto ID 19431


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houby


Mělník, CZ
19.Srpen 2013

Možnost záměny za jinou houbu


hřib medotrpký:

Jedná se o teplomilný druh, který se objevuje i v horkých letních dnech, kdy jiné houby nerostou. Vyrůstá nejčastěji ve skupinách, obvykle v prosvětlených listnatých lesích, ale i v parcích, alejích nebo na hrázích rybníků, s oblibou pod duby, lípami nebo buky.

Popis: Klobouk je 60-200 (250) mm široký, zprvu polokulovitý a na okraji podehnutý, později klenutý až poduškovitý, na povrchu v mládí jemně plstnatý, ve stáří olysávající, za vlhka nepatrně lepkavý, za sucha matný a někdy až políčkovitě rozpukávající, bělavě našedlý, světle špinavě krémový nebo béžově nahnědlý. Rourky a póry jsou citrónově žluté, později žlutoolivové, na otlačených místech modrající. Třeň je 50-130 x 30-70 mm velký, v mládí obvykle soudkovitý nebo vejčitě břichatý, později víceméně kyjovitý, plný, citrónově žlutý, v dospělosti vybledávající, na povrchu často hnědavě skvrnitý, pod kloboukem obvykle pokrytý jemnou žlutou síťkou. Dužnina je vybledle žlutá až špinavě žlutobělavá, na řezu modrající, s nenápadnou houbovou vůní. Záměna je možná za podobně zbarvený hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri) nebo za velmi vzácný hřib hlohový (Boletus satanas f. crataegi), což je v podstatě albín satana.

Využití: Hřib medotrpký má docela výstižný název. Při ochutnání je zprvu lehce nasládlý, záhy však v ústech nepříjemně zhořkne. Z tohoto důvodu je zcela nepoživatelný. Navíc patří k vzácnějším hřibům, které bychom měli chránit.



hřib medotrpký - Fotografie (7):
(Boletus radicans)
Foto ID 19433
(Boletus radicans)
Foto ID 19432
(Boletus radicans)
Foto ID 19430
(Boletus radicans)
Foto ID 19429
(Boletus radicans)
Foto ID 19428
(Boletus radicans)
Foto ID 19427
(Boletus radicans)
Foto ID 11839


hřib medotrpký - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

hřib Fechtnerův (Boletus fechtneri):

Hřib Fechtnerův mívá stříbrošedě zbarvený povrch klobouku, často načervenalý třeň s výraznější žlutou síťkou a nehořkou chuť dužniny. Hřib medotrpký postrádá stříbrný nádech v klobouku, síťku na žlutém třeni má nevýraznou nebo mu dokoce chybí a chuť dužniny je po chvilce hořká.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.