holubinka odbarvená (Russula decolorans)

holubinka odbarvená - Foto ID 19282


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Okolí Mladé Vožice, CZ
26.Červenec 2012

Možnost záměny za jinou houbu


holubinka odbarvená:

Holubinka odbarvená představuje jednu z nejběžnějších hub jehličnatých lesů. Objevuje se především pod borovicemi a vyhledává vlhčí lokality, na kterých se jí daří v porostu mechu, borůvčí nebo rašeliníku. Vyrůstá jednotlivě nebo v roztroušených skupinách a setkat se s ní můžeme zhruba od července do října.

Popis: Klobouk 50-100 mm široký, zprvu polokulovitý a na okraji podvinutý, později rozprostřený, na středu často mělce prohloubený, na okraji ve stáří krátce rýhovaný, žlutooranžový, hnědooranžový, nebo narůžověle oranžový. Pokožka je lysá, hladká, za sucha na okraji zvrásnělá, za vlhka lesklá a lepkavá, slupitelná téměř do poloviny klobouku. Lupeny jsou 5-12 mm vysoké, zprvu středně husté a bělavé, později prořídlé a béžově naokrovělé, ve stáří a na poraněných místech až šedočernající.
Třeň je 40-90 x 10-25 velký, většinou válcovitý, podélně vrásčitý, zprvu pevně masitý, plný a bělavý, později houbovitě změklý a šedočernající. Dužnina je bělavá, později šednoucí a vyznačuje se nevýraznou vůní po čerstvě nařezaném dřevě a mírně nasládlou chutí.
Zaměnit bychom ji mohli za některé podobně zbarvené druhy, například za jedlou holubinku chromovou (Russula claroflava), která má obvykle žlutý klobouk, za nejedlou holubinku žlučovou (Russula fellea), jenž se vyznačuje hořce palčivou chutí dužniny a víceméně jinou barvou klobouku, případně za holubinku hlínožlutou (Russula ochroleuca), pro kterou je charakteristický žlutý až olivově žlutý klobouk bez oranžových tónů.

Využití: Patří k jedlým a poměrně chutným houbám. Z mladých plodnic se dají připravit výborné škvarky.






holubinka odbarvená - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, nepříliš chutné houby

holubinka hlínožlutá (Russula ochroleuca):

Liší se od sebe barvou klobouku. Holubinka hlínožlutá nemívá oranžový nádech, což je naopak u holubinky odbarvené pravidlem. Holubinka odbarvená navíc ve stáří v lupenech a na třeni téměř zčerná, což pro změnu neplatí pro holubinku hlínožlutou.

Jedlé houby

holubinka chromová (Russula claroflava):

Holubinka odbarvená vyrůstá pod jehličnany, zatímco holubinka chromová pod břízami. Liší se také víceméně jiným zbarvením klobouku. Holubinka chromová mívá klobouk sytě žlutý, kdežto u holubinky odbarvené bývá klobouk spíše naoranžovělý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.