holubinka chromová (Russula claroflava)

holubinka chromová - Foto ID 18516


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Okolí Mladé Vožice, CZ
30.Srpen 2012

Možnost záměny za jinou houbu


holubinka chromová:

Koncem jara, v průběhu letní sezóny a počátkem podzimu se můžeme v našich lesích setkávat s holubinkou chromovou. Roste jednotlivě i ve skupinách, téměř výhradně pod břízami, a daří se jí na vlhčích lokalitách s kyselejším podložím.
Popis: Klobouk 50-120 mm, zprvu polokulovitý a pevný, později plochý až vmáčklý, křehký, na okraji někdy krátce rýhovaný, chromově nebo citrónově žlutý, žlutozelený, nebo žlutooranžový. Pokožka za sucha matná a hladká, za vlhka lepkavá a lesklá, slupitelná zhruba do poloviny klobouku. Lupeny úzce připojené až volné, středně husté, křehké, na okraji klobouku zaoblené, zprvu bělavé, později světle okrové, ve stáří šednoucí až šedočernající, někdy s chromově nažloutlým ostřím. Třeň 40-90 x 10-20 mm, jemně podélně vrásčitý, zprvu bělavý, později šednoucí, ve stáří až šedočernající. Dužnina bělavá, na řezu šednoucí, s mírnou chutí a zprvu slabě ovocnou, později při zasychání nasládle medovou vůní.
Holubinku chromovou řadíme k dobře poznatelným holubinkám, které prozradí vzhled starších plodnic a biotop. K nejpodobnějším druhům patří holubinka hlínožlutá (Russula ochroleuca), holubinka žlučová (Russula fellea), holubinka plavožlutá (Russula pallidiflava) a holubinka odbarvená (Russula decolorans).

Využití: Patří k jedlým, avšak nepříliš chutným houbám. V nouzi se dá doporučit v menším množství do směsi.



holubinka chromová - Fotografie (1):
(Russula claroflava)
Foto ID 18517


holubinka chromová - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé, nepříliš chutné houby

holubinka hlínožlutá (Russula ochroleuca):

Holubinka chromová mívá výrazněji žlutě zbarvený klobouk a ve stáří její plodnice šednou až černají. Navíc vyrůstá výhradně pod břízami, což u holubinky hlínožluté neplatí.

Jedlé houby

holubinka odbarvená (Russula decolorans):

Holubinka odbarvená vyrůstá pod jehličnany, zatímco holubinka chromová pod břízami. Liší se také víceméně jiným zbarvením klobouku. Holubinka chromová mívá klobouk sytě žlutý, kdežto u holubinky odbarvené bývá klobouk spíše naoranžovělý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.