hnojník Romagnesiho (Coprinopsis romagnesiana)

hnojník Romagnesiho - Foto ID 20212


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby - jedlé pouze mladé plodniceJedlé, zasyrova jedovaté houby


Okolí Litoměřic, CZ
27.Září 2012

Možnost záměny za jinou houbu


hnojník Romagnesiho:

Hnojník Romagnesiho představuje méně běžnou houbu vyrůstající okolo pařezů nebo ze zbytků dřeva listnáčů. Roste trsnatě v početných skupinách a setkat se s ním můžeme zhruba od května do listopadu. Poznáme jej podle bělavých, šedobělavých až světle okrových plodnic, vejčitých nebo oválných, ve stáří zvoncovitých až rozložených, jemně brázditých klobouků, zprvu bělavých, později šedorůžových, šedohnědých až černých lupenů, bělavého a na bázi často rezavě šupinkatého třeně, a především podle hnědooranžových až hnědých šupinek na temeni klobouku, čímž se liší od velmi podobného hnojníku inkoustového (Coprinopsis atramentaria) a hnojníku význačného (Coprinus insignis).

Využití: Mladé plodnice s ještě bílými lupeny se dají konzumovat, některé zdroje však udávají, že bychom je neměli kombinovat s alkoholem. Jedná se zřejmě o stejný problém jako v případě hnojníku inkoustového, který způsobuje v kombinaci s alkoholem otravu a takzvaný antabusový efekt.




hnojník Romagnesiho - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby - pouze mladé plodniceJedlé, zasyrova jedovaté houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

hnojník inkoustový (Coprinopsis atramentaria):

Hnojník inkoustový mívá v mládí až tmavošedý klobouk, zatímco u hnojníku Romagnesiho převažuje bělavé zbarvení s přítomností rezavě hnědých šupinek na temeni klobouku.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.