čirůvka stříbrošedá (Tricholoma argyraceum)

čirůvka stříbrošedá - Foto ID 13109


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Mělnická Vrutice, CZ
11.Prosinec 2009

Možnost záměny za jinou houbu


čirůvka stříbrošedá:

Tato čirůvka patří k poměrně hojným zástupcům rodu Tricholoma. Poznáme ji podle bělavě šedých až stříbřitě šedých klobouků s hedvábitě lesklým a radiálně vláknitým povrchem. Vyrůstá na podobných stanovištích jako čirůvka zemní, které se nedaří pouze v borech, ale místy je hojná také ve smrčinách. Objevuje se obvykle v početných skupinách a setkáme se s ní nejčastěji v září a říjnu. Je velmi podobná některým dalším druhům a bývá často zaměňována za čirůvku zemní (Tricholoma terreum) nebo za čirůvku šedožemlovou (Tricholoma scalpturatum), se kterou jí dokonce většina odborníků slučuje.
Pro čirůvku stříbrošedou jsou narozdíl od čirůvky zemní charakteristické světlejší plodnice, s výrazněji kuželovitým kloboukem, který bývá na středu jemně rozpraskaný. I když některé prameny uvádí, že se jedná o druh, který se v dospělosti vyznačuje žloutnutím lupenů nebo dokonce celých plodnic, je tomu přesně naopak. Žloutnutím lupenů a okrajových částí klobouku se vyznačuje čirůvka šedožemlová.

Využití: Přestože patří k jedlým druhům, ke sběru se příliš nedoporučuje. Zaprvé nepatří k nejchutnějším houbám a zadruhé se dá poměrně snadno zaměnit za některé jiné druhy, z nichž některé jsou dokonce nebezpečné.





čirůvka stříbrošedá - Možnost záměny za jinou houbu:

Léčivé a zdravotně prospěšné houbyJedovaté houby

čirůvka zemní (Tricholoma terreum):

Liší se od sebe částečně jiným povrchem klobouku. Čirůvka stříbrošedá se vyznačuje hedvábitě lesklým a bělavě šedým až stříbrošedým povrchem, zatímco čirůvka zemní mívá klobouky většinou tmavě šedé a v dospělosti je občas zdobí šupinky.

Jedlé houby

čirůvka šedožemlová (Tricholoma scalpturatum):

Čirůvka stříbrošedá se vyznačuje hedvábitě lesklým a bělavě šedým až stříbrošedým povrchem klobouku. Čirůvka šedožemlová je spíše světle okrová a v dospělosti její plodnice zřetelně žloutnou.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.