penízovka letní (Flammulina fennae)

penízovka letní - Foto ID 17845


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Mělnická Vrutice, okr.Mělník, CZ
28.Září 2012

Možnost záměny za jinou houbu


penízovka letní:

Penízovka letní představuje poměrně vzácný druh lupenaté houby, se kterou se můžeme setkávat zhruba od května do počátku listopadu. Vyrůstá téměř výhradně v trsech na bázích kmenů některých listnatých stromů, okolo pařezů, ale často také ze dřeva ponořeného v zemi, což někdy vytváří dojem, že roste přímo ze země.
Poznáme ji podle bělavých, později krémových až bledě okrových klobouků s častým rezavě nahnědlým středem, dále podle bělavých lupenů a v neposlední řadě podle sametově ojíněných, v horní části okrových až načervenale hnědých, směrem k bázi černajících třeňů. Dužnina se vyznačuje příjemnou vůní, která je totožná s vůní její zimní příbuzné penízovky sametonohé.
Zaměnit bychom ji mohli snad jen za některé jiné druhy penízovek z rodu Flammulina. Pokud se však zaměříme na mladší plodnice, je jakákoli záměna velmi nepravděpodobná. Starší plodnice mohou připomínat již zmíněnou penízovku sametonohou (Flammulina velutipes), což je druh, který se objevuje v zimním období.

Využití: Penízovka letní patří sice k jedlým houbám, ale vzhledem k jejímu vzácnému výskytu se ke konzumaci nedoporučuje.



penízovka letní - Fotografie (3):
(Flammulina fennae)
Foto ID 20057
(Flammulina fennae)
Foto ID 17846
(Flammulina fennae)
Foto ID 6952


penízovka letní - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

penízovka sametonohá (Flammulina velutipes):

Penízovka sametonohá vyrůstá v zimním období a vyznačuje se zlatavě nahnědlými kloboučky, zatímco s penízovkou letní se setkáme především v létě a její kloboučky jsou převážně bílé.

Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

penízovka skvrnitá (Penizovka skvrnita - Rhodocollybia maculata):

Penízovka skvrnitá vyrůstá ze země a vyznačuje se bílým třeněm, zatímco penízovka letní vyrůstá ze dřeva a její třeň se zbarvuje do černa.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.