battarovka Stevenova (Battarraea stevenii)

battarovka Stevenova - Foto ID 21144


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Přerova, CZ
13.Květen 2014


battarovka Stevenova:

Battarovka Stevenova představuje velmi vzácný druh houby vyrůstající na suchých teplých lokalitách s písčitým podložím. Objevuje se zhruba od června do října a daří se jí zejména pod skalními převisy v borových a akátových porostech.

Popis: Plodnice jsou zprvu v podzemí v podobě bělavě nahnědlých kulovitých hlíz, které po propuknutí exoperidie odhalí hrubě vláknitě šupinkatý, rezavohnědý třeň, jež se rychle vytáhne do pozoruhodných rozměrů, přičemž může být až půl metru vysoký. Na jeho vrcholu se vyjímá plodná část s bělavou endoperidií, kde se v dospělosti vytváří výtrusy. Tato část je v porovnání s dlouhým třeněm miniaturní a připomíná malý 10-50 mm široký klobouk. Ve spodní části třeně se nachází jakási pochva (zbytek exoperidie), ve které by měla být v mládí přítomna tenká rosolovitá vrstva.
Záměna za nějaké jiné houby je v podstatě vyloučená.

Využití: Patří mezi nepoživatelné houby.

Poznámka: Za nafocení tohoto druhu děkuji kolegovi Jiřímu Polčákovi. Snímek zachycuje zapůjčený exsikát, takže plodnici jsem nefotografoval v prostředí, ve kterém původně vyrostla. Někteří odborníci rozlišují další druh, konkrétně battarovku pochvatou (Battaraea phalloides), jež by měla být o poznání menší a měla by mít zmíněnou rosolovitou vrstvu v pochvě, zatímco battarovka Stevenova tuto vrstvu podle jejich názoru postrádá.






Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.