Třemdava bílá (Dictamnus albus)

Třemdava bílá - Foto ID 9041


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Chráněné rostlinyLéčivé rostlinyJedovaté rostlinyBylinyLesní rostlinySkalní rostliny


čeleď: Routovité

Kadaň, Běšický chochol
1.Červen 2008


Třemdava bílá:

Vytrvalá statná bylina z čeledi routovitých (Rutaceae) vysoká 40-120 cm, žláznatá, s výraznou citrónovou vůní (a také citroníku poněkud příbuzná); lodyha přímá, nevětvená, u slabších exemplářů jedna, často však několik lodyh vytváří trs keřovitého tvaru; listy pouze lodyžní, lichozpeřené (připomínají listy jasanu – odtud názvy v řadě jazyků), pouze 1-3 nejdolejší drobné, nedělené; květy jsou v řídkém koncovém hroznu a patří k nejkrásnějším v naší přírodě: jsou velké, souměrné podle svislé osy, světle růžové s výraznými purpurovými žilkami, vzácně celé bílé, nádherně vonící; plod je tobolka. Kvete v květnu a červnu. Roste ve světlých teplomilných doubravách, lesostepích, na křovinatých stráních a zarostlých skálách, druhotně i na zarůstajících kamenitých mezích, preferuje bazické podloží; u nás roztroušeně především v pahorkatinách teplých oblastí státu, častěji např. v Českém krasu, Českém středohoří, Džbánu, okolí Prahy a na jižní Moravě. V několika varietách se pěstuje jako okrasná rostlina. Je to známá léčivka užívaná např. k hubení střevních parazitů nebo k podpoře menstruace (ale pozor – v časném stádiu těhotenství může vyvolat potrat!), z jejích sušených listů lze vařit čaj. V Červeném seznamu cévnatých rostlin ČR je řazena mezi druhy ohrožené (C3), ve stejné kategorii je i zvláště chráněna zákonem.
Třemdava je rostlina přímo vybízející k natrhání do vázy - běda však tomu, kdo by se o to pokusil! Neriskuje jen pokutu za ničení chráněného druhu, ale doslova vlastní kůži! Látky obsažené v jejích žlázkách mají v součinnosti se slunečním zářením zpuchýřující účinky (podobně jako u známého bolševníku velkolepého), puchýře jsou bolestivé, dlouho se hojí, a i po jejich zahojení zůstávají řadu let na kůži nehezké jizvy; nebezpečí roste s rozsahem poleptání – mohu vás ujistit, že svléknout se v horkém letním dni do naha, vyválet se v hustém porostu třemdavy a pak si jít zaběhat na sluníčko patří mezi různými způsoby sebevražd k těm bolestivějším...
Silice se ze žlázek v horkých dnech silně odpařuje a za bezvětří vytváří kolem rostliny koronu, kterou lze zapálit – shoří prý načervenalým čadivým plamenem, který rostlinu nepoškodí (odtud řada dalších názvů), bývá ztotožňována s biblickým hořícím keřem. Osobně jsem to (na rozdíl od zpuchýřujících účinků :-)) nikdy nezkoušel a vzhledem k charakteru lokalit, na kterých třemdava roste, to s klidným svědomím ani nikomu nemohu doporučit!


Třemdava bílá - Fotografie (7):
(Dictamnus albus)
Foto ID 9040
(Dictamnus albus)
Foto ID 9039
(Dictamnus albus)
Foto ID 9038
(Dictamnus albus)
Foto ID 9037
(Dictamnus albus)
Foto ID 9036
(Dictamnus albus)
Foto ID 9035
(Dictamnus albus)
Foto ID 9034

Třemdava bílá - Info na Wikipedie



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.