strmělka opýřená (Trichocybe puberula)

strmělka opýřená - Foto ID 18512


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Hořín u Mělníka, CZ
15.Duben 2009


strmělka opýřená:

Trichocybe puberula představuje vzácný a nově popsaný druh houby, která je prozatím známá z některých koutů severozápadní Evropy, Itálie, České republiky a Slovenska. Roste obvykle ve skupinách a daří se jí na silně rozetlelém dřevě některých listnáčů, prokazatelně javorů a topolů. Plodnice nasazuje nejdříve koncem března, přičemž spatřit je můžeme ještě v říjnu.
Je to dobře poznatelná, i když jinak poměrně variabilní houba, která mění svůj vzhled v závislosti na počasí a vlhkosti. Vyznačuje se několika charakteristickými znaky, mezi které patří především klobouk. Ten dorůstá maximálně do 40 mm, je vyklenutý až plochý, občas zprohýbaný nebo nálevkovitě prohloubený, křehký, na povrchu ojíněný až jemně pýřitý, na okraji po celou dobu růstu podvinutý, zprvu obvykle světle šedý až olivově šedý, později šedohnědý, krémově hnědý, okrový nebo až načervenale hnědý. Lupeny jsou poměrně husté a nízké, světle šedé až krémově nažloutlé, a při zasychání se na ostří zbarvují do hněda, stejně jako okraj klobouku. Třeň je charakteristický svým ojíněným, někdy až jemně vločkatým povrchem, krémově žlutým, žlutohnědým až načervenale hnědým zbarvením, a bělavou plsťovitou bází. Dužnina je křehká, šedobělavá a vyznačuje se zatuchlou moučně jablečnou vůní. Její chuť pro změnu částečně připomíná chuť burských oříšků.

Využití: Jedná se pravděpodobně o nejedlou houbu. Chybí k ní v tomto směru informace, ale i kdyby byla jedlá, je dosti drobná a její chuť se mění po několika vteřinách v nahořklou.



strmělka opýřená - Fotografie (1):
(Trichocybe puberula)
Foto ID 18511



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.