smržovec Otthův (Gautieria otthii)

smržovec Otthův - Foto ID 19314


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Prášily - Šumava, CZ
8.Červenec 2013


smržovec Otthův:

Smržovce patří mezi takzvané podzemky, což jsou houby, které vyrůstají v podzemí nebo vyčnívají těsně nad povrchem země. Poznáme je podle hlízovitých a uvnitř labyrinticky komůrkatých plodnic, jenž jsou na bázi opatřené myceliovým kořínkem, který přechází ve sloupek.
Smržovec Otthův vyrůstá pravděpodobně pouze v jehličnatých lesích, přičemž u nás jsem objevil záznamy o nálezech z jedlin a smrčin. Pod stejnými dřevinami je nalézán ve Skandinávii, ale například ve Středomoří byl objevený pod některými druhy borovic, většinou pod borovicí lesní (Pinus sylvestris). Objevuje se nejčastěji ve skupinách a setkat bychom se s ním měli zhruba od června do listopadu.
Stručný popis: Plodnice dorůstají zhruba do 30 mm, jsou laločnatě hlízovité, dosti kompaktní a pevně pružné. Peridie je velmi tenká, až do dospělosti trvalá a vyznačuje se bělavým až světle okrovým zbarvením. Teřich je skořicově hnědý, na řezu až hnědooranžový a bývá hustě labyrinticky komůrkatý. Pach je zpočátku nenápadný, ale později velmi intenzivní, připomínající částečně unikající plyn a částečně ohořelou gumu.
Záměna je možná za jiné druhy smržovců, především za smržovec zápašný (Gautieria graveolens), se kterým jej dokonce někteří odborníci slučují. Lišit by se měly mikroskopicky a peridií, která je v případě smržovce zápašného pomíjivá nebo dokonce absentuje.

Využití: Všechny druhy smržovců patří mezi nejedlé houby.

Poznámka: Děkuji Petrovi Nouzovskému z Prahy, který plodnice objevil a umožnil mi je nafotit.


smržovec Otthův - Fotografie (2):
(Gautieria otthii)
Foto ID 19315
(Gautieria otthii)
Foto ID 19313



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.