smrž jedlý:
Smrž jedlý poznáme podle šedohnědých, později okrově žlutých, většinou kulovitých klobouků, které charakterizují nepravidelně uspořádané jamky s žebry, jež na poraněných místech lehce červenají. V mládí bývají plodnice šedohnědé, ovšem v dospělosti se jejich zbarvení mění v okrové, a potom se dají snadno zaměnit za smrž obecný (Morchella esculenta). Někteří odborníci dokonce tyto dva druhy slučují, podobně jako smrž kuželovitý se smržem vysokým.Smrži jedlému se daří na hlinitopísčitých půdách v prosvětlených hájích, zahradách, parcích a sadech, kde vyrůstá pod některými druhy listnáčů, s oblibou pod jasany. Objevuje se od počátku dubna a někdy se dá nalézt ještě koncem května.
Využití: Patří k vynikajícím, vyhledávaným houbám a na topinkách je snad bezkonkurenční. Stačí plodnice nakrájet na plátky, lehce je orestovat na másle, posolit a takto přidat na topinku.
-
Fotografie pro publikování
Stáhněte si fotografie pro posouzení kvalitya vhodnosti k předpokládanému použití. Online fotografie jsou k dispozici pro tisk do velikosti cca A4/300dpi. Větší velikost Vám zašleme na vyžádání. -
Fotografie pro osobní potřebu
Fotografie, které jsou označené jako online, můžete použít k soukromým (neveřejným) účelům. Sami stanovte cenu, jakou jste ochotni zaplatit. Peníze zašlete na účet č. 1059450/0300 nebo zaplaťte kartou. Děkuji. Jiří Bohdal
Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.
Odkazy: Atlas hub | Otrava houbami | Hlíva ústřičná | Tapety | Recepty | Horoskopy | Lunární Kalendář | Mapa EU | Další odkazy