lošákovec blankytný (Hydnellum caeruleum)

lošákovec blankytný - Foto ID 15371


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby Léčivé a zdravotně prospěšné houby


Okolí Liptovského Mikuláše, SK
13.Srpen 2010

Možnost záměny za jinou houbu


lošákovec blankytný:

Velice vzácný druh, který bychom u nás mohli nalézt zřejmě jen v některých výše položených částech jižních Čech. Vyrůstá v jehličnatých nebo smíšených lesích, upřednostňuje smrky a objevit jej můžeme od července do října.

Popis: Klobouk je 30-70 mm široký, v raném mládí zaoblený, později nepravidelně hrbolkatý, plstnatý až sametový, zpočátku bělavě namodralý, později vybledávající, od středu postupně hnědavě oranžovějící, ve stáří vyjma okraje klobouku až tmavě hnědooranžový.
Ostny jsou 1-3 mm dlouhé, pod kloboukem velmi krátké, ve spodní části třeně až 3x delší, bělavě namodralé až šedomodré, v dospělosti hnědnoucí. Třeň je 20-50 x 15-35(-50) mm velký, kyjovitý nebo nepravidelně tvarovaný, na bázi často hlízovitě rozšířený, jemně plstnatý až sametový, zpočátku bělavě až krémově oranžový, později hnědooranžový, ve stáří až hnědý. Dužnina je kožovitě tuhá, na řezu koncentricky pásovaná, oranžová až hnědooranžová, v některých místech klobouku namodralá, se skořicově moučnou vůní. Záměna je možná za lošákovec libovonný (Hydnellum suaveolens), který se liší zejména anýzovou vůní dužniny

Využití: Nejedlý a zařazený v Červeném seznamu ohrožených druhů hub.

Prospěšné obsahové látky: Z chloroformových a etherových extraktů této houby byly izolovány terfenylchinony aurantiacin, dihydroaurantiacin dibenzoát a teleforin. Pozdější výzkumy odhalily v methanolovém extraktu další deriváty p-terfenylu, nazvané thelephantin I-N. Struktura všech těchto látek je různými variacemi na uvedenou strukturu aurantiacinu a jedná se o polyfenoly. V houbě byl nalezen také atromentin s antikoagulačními vlastnostmi a stimulující aktivitu hladké svaloviny. Bylo zjištěno, že atromentin a leucomelon jsou prvními specifickými inhibitory enoyl-ACP-reduktázy u bakterie Streptococcus pneumoniae. Enoyl-ACP-reduktáza je důležitá pro syntézu mastných kyselin tvořících buněčné membrány bakterií, a její inhibice je proto jednou ze strategií vývoje nových antibiotik.
Zdroj: Radomír Socha, Alexandr Jegorov - Encyklopedie léčivých hub, r. 2014.




lošákovec blankytný - Fotografie (2):
(Hydnellum caeruleum)
Foto ID 14871
(Hydnellum caeruleum)
Foto ID 14870


lošákovec blankytný - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

lošákovec libovonný (Hydnellum suaveolens):

Mladé plodnice mohou být podobně zbarvené, ale liší se zcela odlišnou vůní dužniny, která je navíc jinak zbarvená na řezu. Lošákovec blankytný voní skořicově moučně, zatímco lošákovec libovonný voní výrazně po anýzu.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.