hvězdovka smrková (Geastrum quadrifidum)

hvězdovka smrková - Foto ID 12896


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houby


Mělnická Vrutice, okr. Mělník, CZ
14.Listopad 2009

Možnost záměny za jinou houbu


hvězdovka smrková:

Hvězdovka smrková patří k nejmenším a nejběžnějším zástupcům zajímavého rodu Geastrum. Plodnice se objevují místy dosti hojně, vyrůstají obvykle v početných skupinách a setkat se s nimi můžeme v jehličnatých nebo smíšených lesích, zejména pod smrky. Nejvíce se jim daří na podzim, ale v některých letech vyrůstají ještě v prosinci.

Popis: Okrovka rozpukává většinou ve čtyři cípy, které se ohýbají směrem dolů, jsou spojené substrátem do jakéhosi hnízdečka a postupně celou plodničku klenbovitě vyzdvihují nad povrch půdy. Šedá až šedomodrá vnitřní okrovka bývá obvykle posetá drobnými krystalky, zdobí jí kuželovité, jemně vláknité a výrazně ohraničené ústí a je posazena na krátkém krčku, který je vidět většinou až v dospělosti. Celé plodničky včetně cípů dosahují maximálně 45 mm, přičemž obvykle jsou drobnější. Záměna za jiný druh není příliš pravděpodobná. Ve smrkových lesích můžeme ještě narazit na hvězdovku brvitou (Geastrum fimbriatum) a hvězdovku dlouhokrkou (G. pectinatum). Oba tyto druhy dorůstají do větších rozměrů a vyznačují se větším počtem nepospojovaných cípů.

Využití: Je stejně jako všechny ostatní hvězdovky nejedlá.



hvězdovka smrková - Fotografie (6):
(Geastrum quadrifidum)
Foto ID 20305
(Geastrum quadrifidum)
Foto ID 20304
(Geastrum quadrifidum)
Foto ID 18313
(Geastrum quadrifidum)
Foto ID 13224
(Geastrum quadrifidum)
Foto ID 12894
(Geastrum quadrifidum)
Foto ID 11251


hvězdovka smrková - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

hvězdovka maličká (Geastrum minimum):

Hvězdovka maličká vyrůstá na výslunných lokalitách stepního charakteru a vytváří 6-12 nepospojovaných cípů. Hvězdovka smrková vyrůstá téměř výhradně pod smrky a mívá obvykle 4 substrátem pospojované cípy.

Nejedlé houby

hvězdovka brvitá (Geastrum fimbriatum):

Oba druhy vyrůstají s oblibou ve smrčinách, ale liší se velikostí plodnic, počtem cípů a některými dalšími znaky. Hvězdovka smrková propukává ve 4-5 substrátem pospojovaných cípů a má ohraničené ústí. Hvězdovka brvitá dorůstá do větších rozměrů, rozpukává do 5-11 cípů a vyznačuje se třásnitým neohraničeným ústím.

Nejedlé houby

hvězdovka dlouhokrká (Geastrum pectinatum):

Hvězdovka smrková propukává ve 4-5 substrátem pospojovaných cípů a má ohraničené ústí. Hvězdovka dlouhokrká rozpukává do 5-10 cípů a vyznačuje se kuželovitým, rýhovaným a neohraničeným ústím.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.