hřib satan (Rubroboletus satanas)

hřib satan - Foto ID 16949


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Vzácné nebo chráněné houby Léčivé a zdravotně prospěšné houbyJedovaté houby


Liběchov, CZ
4.Srpen 2010


hřib satan:

Roste vzácně v teplomilných listnatých lesích a parcích, především pod duby, lípami a habry. Vyrůstá jednotlivě i v početných skupinách a vyhovují mu lokality se zásaditým podložím.

Popis: Klobouk je 60-250(-300) mm široký, zprvu polokulovitý až téměř kulovitý a na okraji podvinutý, později vyklenutý až poduškovitý, tlustě masitý, na povrchu v mládí jemně plstnatý až sametový, v dospělosti olysávající, za vlhka lepkavý, špinavě bělavý, bělavě šedý, šedoolivový až krémově plavý. Rourky jsou 10-25 mm vysoké, zúženě připojené, zpočátku žluté, později žlutoolivové, na řezu modrající. Póry jsou drobné, v raném stádiu žluté, brzy karmínově nebo oranžově červené, po otlačení modrající. Třeň je 50-150 x 30-120 mm velký, tvrdý, zprvu vejčitě kulovitý, později soudkovitě břichatý, v dospělosti až řepovitě rozšířený, na povrchu v horní části žlutý až žlutooranžový, směrem k bázi karmínově nebo narůžověle červený, pokrytý červenooranžovou síťkou. Dužnina je špinavě bělavá, na řezu slabě modrající, s nasládlou chutí a za čerstva vcelku příjemnou vůní, která se při zasychání mění v nepříjemný pach, připomínající pach hnijící kapusty. Záměna je možná za několik dalších podobných hřibů, především za hřib nachový (Boletus rhodoxanthus), hřib Le Galové (Boletus legaliae) a hřib kříšť (Boletus calopus). Někteří houbaři jej zaměňují i za hořčáka, což je samozřejmě úplně jiné houba.

Využití: Barevné hřiby se ke konzumaci všeobecně nedoporučují, protože se většinou jedná o vzácné, nejedlé nebo dokonce jedovaté houby. Hřib satan představuje jedovatý druh, který způsobuje nepříjemné otravy gastrointestinálního typu. V případě záměny záleží hodně na tom, jak dlouho jsou plodnice tepelně upravované a v jakém množství jsou zkonzumovány.

Prospěšné obsahové látky: Lektin bolesatin



hřib satan - Fotografie (7):
(Rubroboletus satanas)
Foto ID 16956
(Rubroboletus satanas)
Foto ID 16955
(Rubroboletus satanas)
Foto ID 16953
(Rubroboletus satanas)
Foto ID 16951
(Rubroboletus satanas)
Foto ID 16950
(Rubroboletus satanas)
Foto ID 16948
(Rubroboletus satanas)
Foto ID 3335



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.