houževnatec přivázlý (Neolentinus adhaerens)

houževnatec přivázlý - Foto ID 18859


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houby


Okolí Sázavy, CZ
9.Březen 2013


houževnatec přivázlý:

Houževnatec přivázlý představuje houbu vyšších poloh, se kterou se můžeme v přírodě setkávat v průběhu celého roku. Vyrůstá obvykle od října do května, ale na některých chladnějších lokalitách dokáže vyrůst i v létě. Objevuje se nehojně až vzácně, většinou ve skupinách na padlých kmenech a větvích jehličnanů, především na jedlích a smrcích.

Popis: Klobouk je 30-70 mm široký, zprvu obvykle klenutý, později plochý až vmáčklý, vzácněji ledvinovitý, v mládí na okraji podvinutý, v dospělosti občas zvlněný, vrostle jemně plstnatý, za vlhka na povrchu od pryskyřičných látek silně lepkavý, bělavě krémový, světle okrový až okrový. Lupeny se střídají s různě dlouhými kratšími mezilupénky, široce sbíhají na třeň, jsou poměrně husté, bělavé až bělavě krémové a vyznačují se lepkavým a podobně jako u ostatních druhů houževnatců charakteristicky zubatým ostřím. Třeň je 20-60 x 5-15 mm velký, obvykle centrální, válcovitý, plný, pevný, na povrchu jemně plstnatý a lepkavý, světle okrový, bělavě nahnědlý, v dospělosti až okrově hnědý. Dužnina je bělavě krémová, tence masitá, houževnatá, s lehce nahořklou až svíravou chutí.
Je to dobře poznatelný druh, který prozradí silně lepkavé plodnice a zajímavý pach dužniny, připomínající odpad z drceného rybízu. Záměna za jiný druh není příliš pravděpodobná.

Využití: Řadíme jej k nejedlým houbám.




houževnatec přivázlý - Fotografie (1):
(Neolentinus adhaerens)
Foto ID 18858



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.