housenice cizopasná (Elaphocordyceps ophioglossoides)

housenice cizopasná - Foto ID 6441


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Velký Ježov, Jižní Čechy, CZ
24.Srpen 2007


housenice cizopasná:

Housenice z rodu Elaphocordyceps představují parazitické houby vyrůstající na plodnicích podzemních hub, kterým říkáme jelenky (Elaphomyces). Housenice cizopasná patří k nejběžnějším zástupcům tohoto rodu. Vyrůstá místy dosti hojně, objevuje se obvykle ve skupinách a nalézt ji můžeme v jehličnatých i listnatých lesích, zejména ve vyšších polohách pod smrky. Fruktifikuje od července do listopadu.

Popis: Horní plodná část je 10-35 x 04-10 mm velká, protáhle elipsovitá, jazykovitá, fazolovitá či kyjovitá, na povrchu hustě bradavčitě tečkovaná, v dospělosti často stlačená s podélnou rýhou uprostřed, v mládí žlutavá s naoranžovělým nádechem, postupně hnědnoucí, ve stáří až tmavě černající, často s olivovým nádechem. Stopka je 30-70 x 03-07 mm velká, válcovitá, hladká, na přechodu z plodné části vrásčitá, v mládí žlutavá, později olivově hnědá, ve stáří až černá, na bázi se spletí žlutých myceliových provazců, kterými je spojena s jelenkou. Záměna je možná za jiné druhy vyrůstající z jelenek, zejména za housenici dlouhovýtrusou (Elaphocordyceps longisegmentis), která se liší víceméně kulovitou plodnou částí a vločkatým povrchem stopky.

Využití: Nejedlá.

Prospěšné obsahové látky: Například antifungální antibiotikum ophiocordin, jemuž byla později přiřazena izomerní struktura balanolu, což je inhibitor proteinkinázy C, která hraje důležitou roli v proliferaci a diferenciaci buněk, expresi genů i přenosu signálů. Souvisí také s rozvojem četných chorob, jako jsou například nemoci CNS, kardiovaskulární choroby, diabetes, astma nebo revmatoidní artritida.
Zdroj: Radomír Socha, Alexandr Jegorov - Encyklopedie léčivých hub, r. 2014



housenice cizopasná - Fotografie (6):
(Elaphocordyceps ophioglossoides)
Foto ID 21534
(Elaphocordyceps ophioglossoides)
Foto ID 17130
(Elaphocordyceps ophioglossoides)
Foto ID 17129
(Elaphocordyceps ophioglossoides)
Foto ID 12325
(Elaphocordyceps ophioglossoides)
Foto ID 12142
(Elaphocordyceps ophioglossoides)
Foto ID 11333



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.