holubinka tečkovaná (Russula vinosa)

holubinka tečkovaná - Foto ID 19527


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Okolí Mladé Vožice, CZ
24.Srpen 2013

Možnost záměny za jinou houbu


holubinka tečkovaná:

Holubinka tečkovaná patří k hojným houbám vyrůstajícím v jehličnatých lesích, s oblibou na mechatých místech v kyselých smrčinách. Objevuje se jednotlivě i v menších skupinách a setkat se s ní můžeme od července až do počátku listopadu.

Popis: Klobouk je 50 -120 mm široký, zprvu polokulovitý, tvrdě masitý a podehnutý, později plochý nebo široce vmáčklý až prohloubený, na okraji víceméně tupý a hladký, ve stáří někdy krátce rýhovaný, hnědorůžový, vínově hnědý nebo červenofialový. Pokožka je tenká, v mládí především u okraje klobouku bělavě ojíněná, za vlhka lepkavá, víceméně lesklá a téměř celá slupitelná, za sucha matná a slupitelná maximálně do poloviny poloměru klobouku. Lupeny jsou volné, tlustší a křehké, zpočátku středně husté a bělavé, později prořídlé a bělavě smetanové až světle okrové, při zasychání a v dospělosti postupně tmavě šednoucí.
Třeň je 40 – 90 x 15 – 30 mm velký, válcovitý, v horní části jemně ojíněný, níže žilnatě vrásčitý, v mládí pevně tvrdý a bělavý, později houbovitě změklý a bělavě šedý, ve stáří až šedočerný. Dužnina je bělavá, pod pokožkou klobouku růžově nahnědlá, po poranění a ve stáří šednoucí, se slabě nakyslým pachem a mírnou chutí.
Záměna je možná za celou řadu podobně zbarvených holubinek, především za holubinku jahodovou (Russula paludosa) a holubinku celokrajnou (Russula integra), což jsou druhy, které často vyrůstají na stejných místech. Další možnost záměny představuje holubinka odbarvená (Russula decolorans), která se ve stáří rovněž šedočerně zbarvuje, liší se ale naoranžovělým zbarvením klobouku.

Využití: Jedná se o jedlou a poměrně chutnou holubinku.


holubinka tečkovaná - Fotografie (2):
(Russula vinosa)
Foto ID 21586
(Russula vinosa)
Foto ID 19350


holubinka tečkovaná - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

holubinka celokrajná (Russula integra):

Vyrůstají často na stejných lokalitách a mohou si být dosti podobné. Liší se především jiným povrchem klobouku a barvou lupenů, třeně a dužniny starších plodnic. Holubinka tečkovaná mívá bělavě ojíněný klobouk a později šedne až šedočerná, což u holubinky celokrajné neplatí.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.