holubinka olivová (Russula olivacea)

holubinka olivová - Foto ID 19395


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, velmi chutné houby


Okolí Mimoně, CZ
6.Srpen 2013


holubinka olivová:

Holubinka olivová vyrůstá dosti hojně v listnatých i jehličnatých lesích, především ve vyšších polohách pod buky a duby. Objevuje se jednotlivě nebo v malých skupinách a setkat se s ní můžeme zhruba od července do října.

Popis: Klobouk je 70-150(180)mm široký, zprvu polokulovitý až vyklenutý, později plochý a uprostřed často vmáčklý, tlustě masitý, na okraji víceméně zaoblený, barevně velmi proměnlivý, nejčastěji vínově načervenalý se žlutozelenými prolínajícími skvrnami na středu, ale také šedoolivový, olivově nahnědlý nebo téměř celý purpurově červený. Pokožka je suchá, jemně sametová, v dospělosti od okraje často zvrásnělá, slupitelná téměř až do poloviny poloměru klobouku. Lupeny jsou často vidlené, zpočátku husté a bělavé, později prořídlé, okrově nažloutlé, křehké a snadno lámavé, na okraji někdy s načervenale zbarveným ostřím. Třeň je 50-100 x 20-40 mm velký, válcovitý, jemně vrásčitý, bělavý, pod kloboukem a na bázi často narůžovělý nebo načervenalý. Dužnina je dlouho pevně masitá, bělavá, pod pokožkou klobouku narůžovělá, ve třeni až světle okrová, s neutrální až jemně nasládlou chutí a za čerstva s poměrně výraznou ovocně jablečnou vůní.
Záměna je možná za některé větší a podobně zbarvené holubinky, například za holubinku podrusou (Russula alutacea), která se liší víceméně lesklými klobouky, většinou jen bílým třeněm a jemnou vůní po jahodách.

Využití: Patří k vynikajícím jedlým holubinkám.



holubinka olivová - Fotografie (2):
(Russula olivacea)
Foto ID 19394
(Russula olivacea)
Foto ID 19393



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.