holubinka celokrajná (Russula integra)

holubinka celokrajná - Foto ID 17723


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Okolí Pacova, okr. Pelhřimov
26.Červenec 2012

Možnost záměny za jinou houbu


holubinka celokrajná:

Holubinka celokrajná patří k nejhojnějším houbám, které se v našich lesích objevují. Roste zejména ve vyšších polohách pod smrky a borovicemi a setkat s ní můžeme od července do počátku října.
Popis: Klobouk je 50-120 mm široký, zprvu polokulovitý, později plochý a uprostřed mělce prohloubený, zpočátku pevně masitý, později křehčí, na okraji zaoblený a dlouho hladký, ve stáří hrubě zrnitě rýhovaný, barevně značně proměnlivý, velmi často v odstínech tmavě hnědě fialových, tmavě červených až červenohnědých a uprostřed tmavších, ale někdy naopak světle čokoládově hnědý a uprostřed klobouku do žluté nebo zelenavé barvy vybledající, vzácněji celý smetanově zbarvený. Pokožka je poměrně tenká, za sucha lysá a často lesklá, za vlhka slizká a lepkavá, slupitelná do jedné třetiny nebo téměř do poloviny klobouku. Lupeny jsou dosti tlusté a husté, křehké, břichaté, na okraji klobouku zaoblené, ke třeni zúženě připojené či téměř volné, vespod výrazně žebernatě spojované, zpočátku bělavé, později světle máslové až okrové, v dospělosti žlutavé. Třeň je 40-80 x 10-30 mm velký, válcovitý až mírně kyjovitý, zpočátku tvrdý, později měkčí, vrásčitý, čistě bílý, na bázi občas se žlutými nebo okrovými skvrnami. Dužnina je pevná, dlouho čistě bílá, na řezu neměnná, s nenápadnou nebo slabě ovocnou vůní a většinou sladce oříškovou chutí. Záměna je možná za jiné jedlé druhy podobně zbarvených holubinek, například za netypicky zbarvenou holubinku mandlovou (Russula vesca) a holubinku kolčaví (Russula mustelina), případně za nejedlou holubinku brunátnou (Russula badia).

Využití: Patří k jedlým a poměrně chutným houbám.

Poznámka: Popis byl použitý z atlasu Holubinky od autora Radomíra Sochy.


holubinka celokrajná - Fotografie (1):
(Russula integra)
Foto ID 17722


holubinka celokrajná - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

holubinka tečkovaná (Russula vinosa):

Vyrůstají často na stejných lokalitách a mohou si být dosti podobné. Liší se především jiným povrchem klobouku a barvou lupenů, třeně a dužniny starších plodnic. Holubinka tečkovaná mívá bělavě ojíněný klobouk a později šedne až šedočerná, což u holubinky celokrajné neplatí.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.