hadovka smrdutá (Phallus impudicus)

hadovka smrdutá - Foto ID 18060


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby - jedlé pouze mladé plodniceNejedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Vojtěchov - CHKO Kokořínsko, CZ
9.Září 2012

Možnost záměny za jinou houbu


hadovka smrdutá:

Roste velmi hojně v listnatých lesích pod buky, ale i na jiných lokalitách, kde je vyšší obsah dusíku. Objevuje se roztroušeně, jednotlivě nebo ve skupinách a setkat se s ní můžeme od června až do listopadu.

Popis: Plodnice mají zprvu podobu měkkých kulovitých vajíček, která po čase pukají, čímž uvolňují cestu bělavému pórovitému nosiči, který se prodere přes slizovitou vrstvu obalu vajíčka a vytáhne se až do úctyhodných 20 cm na výšku. Na jeho vrcholu se vyjímá odporně zapáchající tmavě zelený teřich, jenž během několika hodin zmizí v bříškách nenasytných masařek, které se slétnou z nejbližšího okolí, aby si na něm s gustem pochutnaly. Poté se plodnice celkem rychle rozkládají a během několika desítek hodin po nich nezbude ani památky. Záměna je možná za hadovku valčickou (Phallus hadriani), případně za psivku obecnou (Mutinus caninus) nebo za psivku Ravenelovu (Mutinus ravenelii). Hadovka valčická je podstatně vzácnější a její vajíčka se zbarvují do růžova až do fialova, zatímco psivky jsou výrazně menší a liší se v dospělosti jinak zbarveným nosičem.

Využití: Nevylíhnutá vajíčka se dají konzumovat. Krájí se na plátky a smaží se jako klasické řízky. Po propuknutí vajíčka je hadovka nejedlá.

Zajímavost: Hadovky v dospělosti připomínají mužské přirození, což je patrné i z latinského překladu. Díky svému vzhledu si vysloužily po celém světě několik hanlivých přezdívek a zároveň byly v některých zemích v minulosti považovány za účinné afrodiziakum. U nás plodnicemi této houby krmili pastýři dobytek, protože věřili, že to zvýší jejich výkonnost. Jedná se o velmi zajímavé houby, které se snad ani nedají přehlédnout. To by musel mít člověk velkou rýmu a k tomu ještě rozptylující doprovod.

Prospěšné obsahové látky: Podle dr. S. Kuzněcova z Litevské lékařské akademie, zvyšuje přípravek z hadovky smrduté aktivitu přirozených buněk zabíječů a potlačuje s 82% účinností růst sarkomu 180 a s 68% účinností také růst Erlichova tumoru.
Zdoj: Radomír Socha, Alexandr Jegorov - Encyklopedie léčivých hub, r. 2014


hadovka smrdutá - Fotografie (5):
(Phallus impudicus)
Foto ID 21610
(Phallus impudicus)
Foto ID 20000
(Phallus impudicus)
Foto ID 19824
(Phallus impudicus)
Foto ID 18059
(Phallus impudicus)
Foto ID 18057


hadovka smrdutá - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

psivka obecná (Mutinus caninus):

Hadovka smrdutá dorůstá do podstatně větších velikostí nežli psivka obecná a navíc se vyznačuje bílým nosičem. Psivka má nosič světle žlutookrový nebo narůžovělý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.