čirůvka zamlžená (Lepista luscina)

čirůvka zamlžená - Foto ID 19943


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby


Okolí Mělníka, CZ
17.Říjen 2013

Možnost záměny za jinou houbu


čirůvka zamlžená:

Čirůvka zamlžená vyrůstá roztroušeně v trávě, na loukách, pastvinách, v sadech, zahradách a při okrajích lesů. Daří se jí především ve vyšších polohách, objevuje se téměř vždy v početných skupinách nebo v čarodějných kruzích a setkat se s ní můžeme od září do listopadu.

Popis: Klobouk je 40-130 mm široký, zprvu vyklenutý s podvinutým ostrým okrajem, později plochý, v dospělosti často vmáčklý, někdy laločnatě zprohýbaný, na okraji jemně brázditý, na povrchu občas zdobený vodnatými, hnědavě zbarvenými a koncentricky uspořádanými skvrnami, jemně bělavě ojíněný, matný, světle šedý nebo béžově nahnědlý, uprostřed obvykle tmavší, na okraji světlejší, někdy až bělavý. Lupeny jsou dosti husté, nízké, široce připojené až vykrojené, zprvu bělavě našedlé, později šedorůžové až růžově nahnědlé.
Třeň je 35-70 x 8-25 mm velký, válcovitý, plný, jemně vláknitý, pod kloboukem bělavě vločkatý, níže světle šedavě nahnědlý. Dužnina je vodnatě masitá, křehká, bělavě našedlá, s jemně nasládlou chutí a nepříjemně nasládle spermatickým pachem.
Záměna je možná za některé podobně vzhlížející nebo rostoucí čirůvky, především za čirůvku kosatcovou (Lepista irina), jež se liší odlišnou vůní dužniny a převážným růstem v lesích. K dalším podobným druhům patří čirůvka trsnatá (Lepista caespitosa), robustnější strmělka mlženka (Clitocybe nebularis), případně některé slzivky (rod Hebeloma).

Využití: Je to jedlá a chutná houba, vhodná do omáček nebo k nakládání.


čirůvka zamlžená - Fotografie (2):
(Lepista luscina)
Foto ID 19942
(Lepista luscina)
Foto ID 19941


čirůvka zamlžená - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyJedlé houby - pouze mladé plodniceLéčivé a zdravotně prospěšné houby

strmělka mlženka (Clitocybe nebularis):

Čirůvka zamlžená vyrůstá v trávě a většinou mimo les, zatímco mlženka vyrůstá většinou v lese ve spadu listí. Strmělka mlženka mívá robustnější a masitější plodnice s odlišnou, avšak rovněž výrazně aromatickou vůní dužniny. Čirůvku zamlženou prozradí nasládle spermatický pach a křehčí konzistence dužniny.

Jedlé houby

čirůvka kosatcová (Lepista irina):

Čirůvka kosatcová voní sladce po květinách (kosatce nebo fialky), zatímco čirůvka zamlžená spíše spermaticky zapáchá. Navíc na rozdíl od čirůvky kosatcové vyrůstá téměř výhradně v trávě.

Nejedlé houby

slzivka oprahlá (Hebeloma crustuliniforme):

Slzivka oprahlá nemívá na kobouku vodnaté skvrny, její lupeny roní bezbarvé kapičky, je celkově kompaktnější a vyznačuje se ředkvovým pachem. Čirůvku zamlženou prozradí nasládle spermatický pach, křehčí dužnina a lupeny s narůžovělým nádechem bez přítomnosti kapiček.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.