čirůvka vřetenonohá (Tricholoma fusipes)

čirůvka vřetenonohá - Foto ID 16055


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Nejedlé houbyVzácné nebo chráněné houby


Okolí Kokořína, CZ
17.Září 2010


čirůvka vřetenonohá:

Čirůvka vřetenonohá představuje velmi vzácný druh houby, kterou u nás v roce 1987 objevil, popsal a pojmenoval český mykolog Cyril Kosina.
Jedná se o čirůvku vyrůstající pravděpodobně výhradně pod moříny, kde se objevuje obvykle ve skupinách, zhruba od konce srpna do počátku října.

Popis: Klobouk je 40-100 mm široký, zprvu vyklenutý, později sklenutý, v dospělosti až ploše rozložený s tupým středovým hrbolem, občas zvlněný, v době zrání často na ostrém okraji krátce žebernatě vroubkovaný, za vlhka částečně lepkavý, za sucha matný a jemně šupinkatý, v dospělosti někdy políčkovitě rozpukávající, načervenale nebo pleťově bledohnědý až světle okrový, na středu obvykle tmavší.
Lupeny jsou 5-9 mm vysoké, husté, tenké, zoubkem sbíhající, bělavě okrové, dotykem a stářím rezatě skvrnatějící. Třeň je 50-100 x 15-30 mm velký, obvykle výrazně vřetenovitě kyjovitý, případně válcovitý, zprvu vyjma zahnědlé střední části podobně zbarvený jako lupeny, později narezavělý, od střední části směrem k bázi zesílený, na bázi zašpičatěle kořenující, často obalený modřínovým jehličím. Dužnina je bělavá a vyznačuje se nevýraznou vůní a po chvilce lehce nahořklou chutí.

Záměna je možná za čirůvku modřínovou (Tricholoma psammopus), která vyrůstá rovněž pod modříny, ale liší se spíše okrovým zbarvením povrchu klobouku a jiným tvarem třeně. Velmi podobná je čirůvka hnědočervenavá (Tricholoma inodermeum), jež vyrůstá téměř výhradně pod borovicemi.

Využití: Čirůvka vřetenonohá patří mezi nejedlé houby, které bychom navíc měli chránit.



čirůvka vřetenonohá - Fotografie (4):
(Tricholoma fusipes)
Foto ID 19852
(Tricholoma fusipes)
Foto ID 19851
(Tricholoma fusipes)
Foto ID 16057
(Tricholoma fusipes)
Foto ID 16056



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.