čirůvka kosatcová (Lepista irina)

čirůvka kosatcová - Foto ID 12893


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Janova Ves, CZ
23.Září 2007

Možnost záměny za jinou houbu


čirůvka kosatcová:

Čirůvka kosatcová představuje zajímavý druh houby, pro kterou je charakteristická její květinová vůně dužniny. Roste poměrně vzácně v listnatých nebo smíšených lesích, ale i pod keři, v parcích, zahradách a na jiných podobných místech, kde je dostatek humusu. Nejvíce se jí daří v lužních lesích, na lokalitách s vyšším obsahem dusíku. Objevuje se většinou ve skupinách nebo v čarodějných kruzích a setkat se s ní můžeme zhruba od konce srpna až do počátku prosince.

Popis: Klobouk je 40-130 mm široký, zprvu obvykle zvoncovitě sklenutý, později rozprostřený, v dospělosti až vmáčklý nebo prohloubený, občas zvlněný, hygrofánní, hladký, lysý, na okraji dlouho podvinutý, někdy nevýrazně a krátce brázditý, bělavý, bělavě narůžovělý až masově nahnědlý. Lupeny jsou připojené, poměrně husté, u třeně často na ostří jemně zubaté až pilovité, zprvu bělavé až špinavě bělavé, později krémově nahnědlé, ve stáří na ostří rezavě hnědnoucí. Třeň je 40-100 x 15-25 mm velký, válcovitý, plný, vláknitý, na bázi obvykle rozšířený, víceméně zbarvený jako klobouk. Dužnina je bělavá až bělavě krémová, na řezu neměnná, s mírnou chutí a nezaměnitelnou ovocně květinovou vůní, připomínající částečně fialky nebo kosatce. Záměna je možná za některé podobně zbarvené čirůvky s jinou vůní, případně za jedlý rudoušek uťatý (Rhodocybe gemina), jenž má částečně podobnou vůni, ale liší se masitějšími plodnicemi a vyrůstá především pod smrky.

Využití: Čirůvka kosatcová patří mezi jedlé, ale natolik aromatické houby, že je vhodná pouze do některých omáček.




čirůvka kosatcová - Fotografie (5):
(Lepista irina)
Foto ID 18681
(Lepista irina)
Foto ID 13202
(Lepista irina)
Foto ID 12914
(Lepista irina)
Foto ID 12892
(Lepista irina)
Foto ID 12891


čirůvka kosatcová - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houbyLéčivé a zdravotně prospěšné houby

čirůvka zamlžená (Lepista luscina):

Čirůvka kosatcová voní sladce po květinách (kosatce nebo fialky), zatímco čirůvka zamlžená spíše spermaticky zapáchá. Navíc na rozdíl od čirůvky kosatcové vyrůstá téměř výhradně v trávě.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.