zrnivka osinková (Cystoderma amianthinum)

zrnivka osinková - Foto ID 3575


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé, nepříliš chutné houby


Mělnická Vrutice, okr. Mělník
11.Listopad 2006


zrnivka osinková:

Zrnivka osinková představuje hojnou podzimní houbu jehličnatých nebo smíšených lesů. Vyrůstá jednotlivě i ve skupinách a setkat se s ní můžeme zhruba od srpna až do prosince. Vyhledává vlhčí a mechaté stanoviště na okrajích lesů a cest.

Stručný popis: Klobouk 20-50 mm, v mládí zvoncovitý až kuželovitý, na okraji s častými útržky vela, později vyklenutý s hrbolkem uprostřed, charakteristicky jemně zrnitý, často mírně vrásčitý, žlutooranžový až okrový. Lupeny poměrně husté, přirostlé, zpočátku bílé, později krémově nažloutlé. Třeň až 60 mm vysoký, válcovitý, tenký, mezi kloboukem a pomíjivým prstenem jemně vločkatý a krémový, pod prstenem hnědooranžově šupinkatý. Dužnina bělavá až naoranžovělá, s nepříjemným pachem a nevýraznou chutí.

Možnost záměny a využití: Zrnivky patří mezi snadno poznatelné houby, ale jejich rozlišování v rámci rodu už tak jednoduché není. Poznáme je podle jemně zrníčkatých klobouků a zpravidla drobnějších plodnic. Většinou jsou jedlé, ale nechutné, což je i případ zrnivky osinkové.



zrnivka osinková - Fotografie (2):
(Cystoderma amianthinum)
Foto ID 3574
(Cystoderma amianthinum)
Foto ID 3382



Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.