voskovka panenská (Hygrocybe virginea)

voskovka panenská - Foto ID 15855


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houby


Córdoba Assuan, ES
6.Prosinec 2010

Možnost záměny za jinou houbu


voskovka panenská:

Voskovka panenská představuje poměrně hojnou houbu, známou také pod dalšími českými názvy šťavnatka panenská a šťavnatka sněžná. Vyrůstá zhruba od srpna do listopadu, téměř výhradně ve skupinách a daří se jí především ve vyšších polohách na lokalitách s kyselejším podložím. Setkat se s ní můžeme na mechatých loukách při okrajích lesů, na pastvinách, v parcích, zahradách a na jiných podobných místech. V lesích se objevuje vzácně a pouze pod listnáči.

Popis: Klobouk je 10-70 mm široký, zprvu polokulovitý, později vyklenutý až plochý, v dospělosti často vmáčklý a s tupým hrbolem na středu, za sucha na omak přilnavý, za vlhka lepkavý, na okraji ztenčený, ostrý a většinou slabě rýhovaný, slonovinově bílý, bělavý, bělavě krémový, někdy s jemným narůžovělým nádechem. Lupeny jsou dlouze sbíhavé, nelámavé, dosti silné, řídké, bělavé, bělavě krémové nebo bělavě narůžovělé. Třeň je 20-70 x 02-10 mm velký, válcovitý, pod kloboukem zesílený, směrem k bázi ztenčený, plný, lysý, bělavý nebo bělavě narůžovělý. Dužnina je bělavá, na řezu neměnná, s nevýraznou chutí a vůní. Záměna je možná za bělavě zbarvené šťavnatky, které jsou narozdíl od voskovek mykorhizní a vyznačují se značně slizkými plodnicemi. Patří k nim například šťavnatka drvopleňová (Hygrophorus cossus) nebo šťavnatka slonovinová (Hygrophorus eburneus).

Využití: Patří k jedlým, ale nikterak chutným a vydatným houbám.





voskovka panenská - Možnost záměny za jinou houbu:

Nejedlé houby

šťavnatka drvopleňová (Hygrophorus cossus):

Šťavnatka drvopleňová roste v listnatých lesích, vyznačuje se značně slizkými plodnicemi a specifickým pachem dužniny po housenkách drvopleně. Voskovka panenská vyrůstá spíše mimo les a liší se také subtilnějšími plodnicemi a tenčími klobouky s ostrým okrajem.

Jedlé houbyVzácné nebo chráněné houby

šťavnatka smrková (Hygrophorus piceae):

Voskovka panenská vyrůstá pouze pod listnáči nebo mimo les a liší se povrchem třeně, který je víceméně hladký. Šťavnatka smrková vyrůstá ve vlhkých smrčinách a její třeň je na povrchu jemně bělavě vločkatý.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.