václavka smrková (Armillaria ostoyae)

václavka smrková - Foto ID 13755


PravidlaPravidla a podmínky užití fotografií

PublikaceFotografie není online – nutné objednat e-mailem
Jedlé houbyJedlé, zasyrova jedovaté houby


Slatiňany, CZ
15.Říjen 2008

Možnost záměny za jinou houbu


václavka smrková:

Mezi houbaři jsou václavky známé tím, že se objevují někdy okolo data, kdy slaví svůj svátek Václav. Při určitých podmínkách na ně ale můžeme narazit také v červenci a někdy pro změnu začínají růst až v průběhu října. Plodnice vyrůstají na kmenech a pařezech nejrůznějších dřevin, přičemž nejčastěji napadají smrky a jejich kořenový systém. Václavky řadíme mezi parazitické a značně škodlivé houby. Způsobují bílou hnilobu dřeva, takže nerozkládají pouze celulózu, ale také lignin.
Václavku smrkovou poznáme podle masově hnědě zbarvených klobouků s tmavými vytrvávajícími šupinami na jejich povrchu, válcovitých až kyjovitých, na vrcholu bělavých, nížeji červenohnědých třeňů, a v neposlední řadě podle prstene zdobeného tmavohnědými vločkami, opatřeného dvojitým ostřím. Záměna je možná za jiné druhy václavek, případně za neškodnou šupinovku kostrbatou (Pholiota squarrosa).

Využití: Václavka smrková patří k vynikajícím houbám, které se uplatní ve sladkokyselém nálevu a také v guláších a omáčkách. Pozor však na její houževnaté plodnice, které některým citlivějším jedincům způsobují žaludeční potíže. Tyto houby jsou navíc za syrova jedovaté a vyžadují alespoň 25 minut tepelné úpravy.

Poznámka: Uvádí se většinou pod latinským názvem Armillaria ostoyae, zde ale vycházíme z původního názvu Armillaria solidipes, který by měl být oprávněně prioritní.



václavka smrková - Fotografie (4):
(Armillaria ostoyae)
Foto ID 18649
(Armillaria ostoyae)
Foto ID 18648
(Armillaria ostoyae)
Foto ID 18647
(Armillaria ostoyae)
Foto ID 17180


václavka smrková - Možnost záměny za jinou houbu:

Jedlé houby

václavka hlíznatá (Armillaria gallica):

Liší se od sebe jiným zbarvením šupin, které je u václavky hlíznaté žluté, zatímco u václavky smrkové tmavohnědé až černohnědé. Václavka hlíznatá navíc vyrůstá téměř výhradně na listnáčích, což je u václavky smrkové velmi vzácný jev.

Jedlé, nepříliš chutné houbyJedlé houby - pouze mladé plodniceLéčivé a zdravotně prospěšné houby

šupinovka kostrbatá (Pholiota squarrosa):

Liší se od sebe především jiným povrchem třeně, který je v případě šupinovky kostrbaté šupinatý, což u václavky smrkové neplatí. Liší se také jiným zbarvením lupenů a zpravidla i jiným biotopem.





Pravidla použití fotografií
Online fotografie | Kontakt
Houbařské přednášky:
Houbařské přednášky

  Pro prohlížení fotografií doporučujeme celoobrazovkové zobrazení - klávesa F11.